FAO: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών

Η πρώτη πρόβλεψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για την εκστρατεία 2024/25, η οποία ξεκινά την ερχόμενη 1η Ιουλίου, δείχνει μια γενικά άνετη κατάσταση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για δημητριακά.

Οι τρέχουσες προοπτικές για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών υποδεικνύουν ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 2.846 εκατομμύρια τόνους (συμπεριλαμβανομένου του λευκασμένου ρυζιού), σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το ρεκόρ παραγωγής της τρέχουσας σεζόν 2023/24.

Όσον αφορά τα κύρια δημητριακά, ο FAO προβλέπει μείωση της παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού και σιταριού . Οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σίτου (δεν καλύπτεται ακόμη στο παρόν σχέδιο έκθεσης). Αντίθετα, αναμένεται αύξηση της παραγωγής κριθαριού, ρυζιού και σόργου  .

Όσον αφορά τη συνολική παγκόσμια χρήση ή ζήτηση για δημητριακά το 2024/25, ο FAO αναμένει αύξηση 0,5% για να φτάσει ξανά το ρεκόρ των 2.851 Mt. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η χρήση δημητριακών για κατανάλωση τροφίμων θα αυξηθεί περισσότερο , κατά 1,1% σε σύγκριση με το 2023/24, με πρώτο το ρύζι (+1,4%), ακολουθούμενο από τους χονδροειδείς κόκκους (+1,2%) και το σιτάρι (+0,8%).

Οι προβλέψεις του FAO υποδεικνύουν επίσης ότι η παγκόσμια χρήση σιτηρών ως ζωοτροφών θα αυξηθεί, αν και πολύ πιο μέτρια, κατά 0,4%, λόγω της έντονης ζήτησης χονδροειδών σιτηρών ως ζωοτροφών (ειδικά αραβόσιτου και σόργου). ρύζι ως ζωοτροφή αναμένεται.

Τα παγκόσμια αποθέματα ή αποθέματα σιτηρών είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 1,5% (+13,2 Mt) πάνω από τα επίπεδα ανοίγματος και να φτάσουν σε ρεκόρ 897 Mt, μετά τις προσδοκίες για αύξηση των αποθεμάτων χονδροειδών σιτηρών (με αυξήσεις για το καλαμπόκι, το κριθάρι και το σόργο) και το ρύζι .

Αντίθετα, τα αποθέματα σιταριού θα μπορούσαν να πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021/2022, σύμφωνα με τον FAO.

Καθώς η ζήτηση αναμένεται επίσης να αυξηθεί το 2024/25, η παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων σιτηρών προς χρήση είναι πιθανό να παραμείνει κοντά στο επίπεδό του 2023/24, που ήταν περίπου 30,9%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών , που διαμορφώθηκε στους 481 Mt, θα μειωθεί κατά 1,3% σε σύγκριση με το τρέχον επίπεδο εκστρατείας, φθάνοντας τους 481 Mt το 2024/25. Οι μειωμένες προοπτικές για το εμπόριο καλαμποκιού εξηγούν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αναμενόμενης πτώσης, με μικρότερες μειώσεις στο εμπόριο σιταριού και κριθαριού να συμβάλλουν επίσης. Αντίθετα, αναμένεται έντονη ανάπτυξη στο διεθνές εμπόριο ρυζιού.

Η καμπάνια 2023/24 κλείνει με παγκόσμια παραγωγή ρεκόρ 2.847 Mt

Κοντά στο τέλος της εκστρατείας μάρκετινγκ δημητριακών 2023/24, στις 30 Ιουνίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) κάνει μια σχεδόν οριστική αξιολόγηση, υπολογίζοντας την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών (συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού) σε 2.847 Mt, που θα είναι ρεκόρ και πάλι, με αύξηση 1,2% σε σχέση με την παραγωγή της προηγούμενης καμπάνιας.

Η αύξηση της παραγωγής οφειλόταν κυρίως στην απότομη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού, η οποία υπεραντιστάθμισε τις μειώσεις της παγκόσμιας παραγωγής σόργου και σιταριού.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν επίσης ότι η χρησιμοποίηση των δημητριακών στην εκστρατεία που πρόκειται να τελειώσει, που έχει οριστεί στους 2.836 Mt, θα υπερβεί το επίπεδό της για το 2022/23 κατά 1,6%.

Αυτή η αύξηση της ζήτησης αποδίδεται από τον FAO κυρίως στην αύξηση της χρήσης χονδροειδών σιτηρών και σιταριού, ιδίως για την παραγωγή ζωοτροφών, λόγω της άφθονης προσφοράς και, ταυτόχρονα, της μείωσης των τιμών σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, ενώ η χρήση ρυζιού θα είχε μειωθεί ελαφρώς.

Ο FAO εκτιμά ότι τα αποθέματα δημητριακών , στο τέλος της εκστρατείας του 2024, θα ανέλθουν σε 884 Mt, 1,4% πάνω από τα αρχικά επίπεδα, καθώς η συσσώρευση αποθεμάτων χονδροειδών σιτηρών και ρυζιού, αντισταθμίζεται από τα μειωμένα παγκόσμια αποθέματα σίτου.

Η εκτίμηση του FAO για το διεθνές εμπόριο δημητριακών το 2023/24 ανέρχεται σε 487 Mt, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 1,7% από το επίπεδο του 2022/2023, υποστηριζόμενη από το αυξημένο εμπόριο χονδροειδών σιτηρών.

Αντίθετα, οι όγκοι σιταριού και ρυζιού που διατίθενται στην αγορά αναμένεται να μειωθούν, οι οποίοι θα είναι κάτω από τα αντίστοιχα επίπεδά τους για το 2022/2023.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις