Ιστορική στιγμή για την Ευρώπη: Ψηφίστηκε ο πρώτος κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης

Στόχος η αποκατάσταση 20% των οικοσυστημάτων στην ΕΕ έως το 2030

Σε μια κρίσιμη νίκη για το περιβάλλον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε οριστικά τον πρώτο στον κόσμο κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης. Η νομοθεσία, που αποτελεί πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, θέτει φιλόδοξους στόχους για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και όλων των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων έως το 2050.

Η ψηφοφορία σηματοδοτεί μια καμπή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας, καθώς η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υγιή λειτουργία του πλανήτη. Ο νέος κανονισμός ορίζει δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση δασών, λιβαδιών, υγροβιότοπων, ποταμών, λιμνών, θαλάσσιων οικοτόπων και αστικών περιοχών, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη συμβολή τους στην ευημερία του ανθρώπου.

Παρότι αντιμετώπισε σφοδρές αντιδράσεις από μερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η νομοθεσία έλαβε τελικά την έγκριση, χάρη στην αποφασιστικότητα των υποστηρικτών της. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, χαιρέτησε την ψηφοφορία ως "μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη" και τόνισε τη δέσμευση της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Είμαι ικανοποιημένος με αυτή τη θετική ψηφοφορία για τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος συμφωνήθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, που απέδωσε. Δεν υπάρχει χρόνος για διάλειμμα στην προστασία του περιβάλλοντος μας.

Σήμερα, το Συμβούλιο της ΕΕ επιλέγει να αποκαταστήσει τη φύση στην Ευρώπη, προστατεύοντας έτσι τη βιοποικιλότητά της και το περιβάλλον διαβίωσης των ευρωπαίων πολιτών. Είναι καθήκον μας να ανταποκριθούμε στον επείγοντα χαρακτήρα της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, αλλά και να επιτρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα μπορέσει να πάει στην επόμενη COP με το κεφάλι ψηλά», δήλωσε ο Alain Maron, υπουργός Κλιματικής Μετάβασης, Περιβάλλοντος,