Φόβοι εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο μέσω… αγελάδων

Πολλοί γαλακτοπαραγωγοί αρνούνται να εξετάσουν τις αγελάδες τους

Η εξάρτηση από μεμονωμένους γαλακτοπαραγωγούς για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών αφήνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση χωρίς τα απαραίτητα δεδομένα για την κατανόηση - και την επιβράδυνση - της εξάπλωσης του ιού στις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ομοσπονδιακή αντίδραση, δήλωσαν αξιωματούχοι της γεωργίας και της δημόσιας υγείας στο POLITICO, είναι ότι όσο περισσότερο εξαπλώνεται ο ιός μεταξύ των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, τόσο μεγαλύτερη ευκαιρία έχει να μεταλλαχθεί και να μεταπηδήσει ευκολότερα σε επιπλέον ανθρώπους. Ο αριθμός των τεκμηριωμένων μολυσμένων αγελών γαλακτοπαραγωγής τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκε ραγδαία - και πολλές άλλες πολιτείες έχουν επιβεβαιώσει αρχικές μολύνσεις σε αγελάδες.

Αλλά πολλοί γαλακτοπαραγωγοί αρνούνται να εξετάσουν τις αγελάδες τους, αφήνοντας το έθνος ευάλωτο σε μια κατάσταση στην οποία οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν θα έχουν επαρκή προειδοποίηση εάν ο ιός εξελιχθεί και αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης για τους ανθρώπους.

"Όσο περισσότερο καιρό αυτό επικρατεί σε κτηνοτροφικές μονάδες και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις σε όλη την πολιτεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία για μελλοντικές μεταλλάξεις στα ζώα ή κινδύνους για τον άνθρωπο με διαφορετικούς τρόπους στο μέλλον", δήλωσε ο Tim Boring, ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στο Μίσιγκαν, μια πολιτεία με δύο επιβεβαιωμένα ανθρώπινα κρούσματα μέχρι σήμερα, καθώς αντιμετωπίζει μια μεγάλη επιδημία γρίπης των πτηνών μεταξύ των κοπαδιών πουλερικών και τώρα των γαλακτοπαραγωγών.

Η ομοσπονδιακή αντίδραση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις εθελοντικές προσπάθειες των γεωργών να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τον περιορισμό της επιδημίας. Ωστόσο, πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στις προσπάθειες του USDA για την ενίσχυση της επιτήρησης και των δοκιμών για τον ιό. Μέχρι σήμερα, 94 κοπάδια σε 12 πολιτείες έχουν βρεθεί θετικά στη γρίπη των πτηνών, αλλά οι δοκιμές έχουν καλύψει μόνο ένα κλάσμα των εννέα εκατομμυρίων γαλακτοπαραγωγών βοοειδών της χώρας. Μόνο περίπου 45 εκτεθειμένοι και συμπτωματικοί άνθρωποι έχουν εξεταστεί για τη γρίπη των πτηνών, δήλωσε ο κύριος αναπληρωτής διευθυντής του CDC Nirav Shah σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη.

Ο Mark Lyons, ανώτερος αξιωματούχος του USDA για την υγεία των ζώων, δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι "εξακολουθούν να εργάζονται στενά για να κατανοήσουν το εύρος" της επιδημίας της γρίπης των πτηνών στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής της χώρας.

Ενώ ο κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός, το CDC επικεντρώνεται στην πρόληψη των κρουσμάτων σε πληθυσμούς με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Δεδομένης της έκτασης της εξάπλωσης μεταξύ των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, πρόσθετα ανθρώπινα κρούσματα σε αγρότες και εργαζόμενους σε γαλακτοκομεία "δεν θα αποτελούσαν έκπληξη", σύμφωνα με την εκπρόσωπο του CDC Ρόζα Νόρμαν.

"Η συνεχής ολοκληρωμένη επιτήρηση σε άγρια πτηνά, πουλερικά, θηλαστικά και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι κρίσιμη για τον προσδιορισμό του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, μαζί με τις συνεχείς προσπάθειες ετοιμότητας", δήλωσε η εκπρόσωπος. "Λαμβάνουμε διάφορα μέτρα για να συνεχίσουμε τις δοκιμές και την αλληλουχία των ιών της γρίπης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να συμβάλουμε στην αύξηση της επιτήρησης".

Ο Τζερόμ Άνταμς, πρώην γενικός χειρουργός υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να κατανοήσουμε πόσο διαδεδομένη είναι η γρίπη των πτηνών - μια απειλή που περιέγραψε ως ταχέως αναπτυσσόμενη και δυνητικά καταστροφική παρά τις περιορισμένες ανθρώπινες μολύνσεις που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Όμως οι αγρότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να διαβεβαιωθούν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις επιτρέποντας σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να εισέλθουν στις φάρμες και θα πρέπει να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα για να συμμετάσχουν στις δοκιμές, πρόσθεσε.

"Αποτύχαμε -μέσα από δύο διοικήσεις- να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε μια αποτελεσματική στρατηγική επιτήρησης με το Covid και επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη με [αυτόν τον ιό]", δήλωσε ο Άνταμς. "Οι αγρότες είναι επιφυλακτικοί στη διενέργεια δοκιμών για πολλούς λόγους. Ο φόβος της οικονομικής ζημίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας".

Από τον Απρίλιο, περισσότερα από 15.000 δείγματα ζώων έχουν εξεταστεί, με περισσότερα από 4.300 στο πλαίσιο ομοσπονδιακής εντολής που απαιτεί τη δοκιμή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων πριν τα ζώα μετακινηθούν πέρα από τα σύνορα των πολιτειών, σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA.

Η Ντέμπορα Μπιρξ, πρώην συντονίστρια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν η βασική συχνότητα των λοιμώξεων μεταξύ των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων και των ανθρώπων μεταβάλλεται, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να προετοιμάσει μια απάντηση.

"Δεν έχει να κάνει με το να δείχνουμε με το δάχτυλο, δεν έχει να κάνει με το αν οι εργαζόμενοί τους είναι καταγεγραμμένοι, έχει να κάνει με το να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πόσο εξαπλώνεται στους ανθρώπους και πόσο εξαπλώνεται στις αγελάδες", δήλωσε η Birx. Το να επιτραπεί η εθελοντική ανώνυμη εξέταση και να ληφθούν μέτρα για να διασκεδαστούν οι φόβοι ότι οι φάρμες θα μπορούσαν να κλείσουν, είναι ζωτικής σημασίας για να υπάρξει αυτή η αποδοχή, πρόσθεσε.

Μια νέα προσπάθεια του CDC αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα κλινικά εργαστήρια θα στέλνουν δείγματα από άτομα με υποψία νέας γρίπης, όπως η γρίπη των πτηνών, σε κρατικά εργαστήρια υγείας για περαιτέρω εξετάσεις. Οι κατευθυντήριες γραμμές προβλέπουν την ειδοποίηση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα δείγματα που είναι θετικά για τέτοιους ιούς ή εάν προκύψουν μη υποτυπώδη αποτελέσματα.

"Έχουμε υποδείξει στις πολιτείες ότι το όριο για την εξέταση κάποιου είναι εξαιρετικά χαμηλό, εάν τύχει να εντοπίσουν κάποιον που έχει εκτεθεί και ο οποίος θα ήθελε να εξεταστεί", δήλωσε ο Shah στους δημοσιογράφους. "Είμαστε ανοιχτοί να το κάνουμε αυτό, πάρα πολύ".

Ο υπουργός Υγείας Xavier Becerra προέτρεψε τους ηγέτες των πολιτειών στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Κυβερνητών της Δύσης να συμβάλουν στην αύξηση της παρακολούθησης για τη γρίπη των πτηνών.

"Αυτό περιλαμβάνει την προσέγγιση των γαλακτοπαραγωγών στις πολιτείες σας για να επιβεβαιώσετε ότι λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων - και την ενθάρρυνση αυτών των εκμεταλλεύσεων να εξετάζουν τις αγελάδες ή το γάλα τους, ώστε να γνωρίζουμε γρήγορα αν ένα κοπάδι είναι θετικό", δήλωσε ο Becerra νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με τις προετοιμασμένες παρατηρήσεις.

Αν και έχουν διατεθεί ομοσπονδιακά κονδύλια, καμία φάρμα δεν έχει εγγραφεί σε εθελοντικές επιτόπιες δοκιμές γάλακτος, σύμφωνα με το USDA. Λιγότερες από δώδεκα φάρμες έχουν υποβάλει αίτηση για ξεχωριστή οικονομική ενίσχυση με αντάλλαγμα την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας για να βοηθήσουν στον περιορισμό του ιού. Εν τω μεταξύ, η έκδοση ομοσπονδιακών κανονισμών καθυστερεί την εφαρμογή της αποζημίωσης για τους αγρότες που έχασαν ή αναγκάστηκαν να θανατώσουν αγελάδες λόγω της νόσου.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα επειδή το εύρος της οικονομικής στήριξης για τους γαλακτοπαραγωγούς μέχρι σήμερα ήταν "ψίχουλα", σύμφωνα με τον Michael Mina, επιστημονικό υπεύθυνο της εταιρείας τηλεϊατρικής eMed και υπέρμαχο των μαζικών δοκιμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Με τον ιό να έχει εξαπλωθεί σε πολλά κοπάδια σε όλη τη χώρα, η ενίσχυση των προσπαθειών αλληλούχισης για να κατανοηθεί εάν υπάρχει μια μετάλλαξη που να δικαιολογεί επιθετική δράση προς μια συγκεκριμένη εκμετάλλευση είναι κρίσιμη.

"Είχαμε πράγματι μια χρονική περίοδο κατά την οποία υπήρχε η δυνατότητα να περιορίσουμε το φαινόμενο αν είχαμε αναλάβει πολύ επιθετική και γρήγορη δράση", δήλωσε ο Mina. "Αυτές οι μέρες έχουν περάσει. Είναι μεγάλο και δεν μπορείτε απλώς να το συνθλίψετε".

Ο Michael Osterholm, επιδημιολόγος και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για τις Λοιμώδεις Ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δήλωσε ότι ακόμη και αν κάθε αγελάδα στις ΗΠΑ ελέγχεται καθημερινά, αυτό δεν εγγυάται ότι δεν θα εμφανιστεί μια μετάλλαξη που θα ξεκινήσει μια νέα πανδημία.

"Αυτό που θα ήθελα να μάθω, όσον αφορά τα ζητήματα μετάδοσης, είναι πόσες από αυτές τις σημερινές φάρμες που εμφανίζονται θετικές μπορούν να ανιχνεύσουν τη μετακίνηση των βοοειδών στις αρχικές φάρμες της επιδημίας", δήλωσε ο Osterholm. "Εάν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, περιπλέκεται σημαντικά ο τρόπος με τον οποίο προσπαθείτε να σταματήσετε τη συνεχιζόμενη μετάδοση στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή".

Το Μίσιγκαν, το οποίο αντιμετωπίζει μια μεγάλη επιδημία γρίπης των πτηνών μεταξύ των κοπαδιών πουλερικών και τώρα των γαλακτοπαραγωγών, αναλαμβάνει μια "επιθετική" προσπάθεια αντιμετώπισης, δήλωσε ο Boring. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί θάνατοι από τη γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες, το Γουαϊόμινγκ, η Μινεσότα και η Αϊόβα ανακοίνωσαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής, υπογραμμίζοντας τους φόβους πολλών αξιωματούχων της γεωργίας ότι ο ιός είναι παρών σε μεγάλες εκτάσεις της χώρας αλλά απλώς δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

Ο Shah παρέπεμψε στο USDA, όταν ρωτήθηκε για το πόσες δοκιμές επιτήρησης γαλακτοπαραγωγών αγελάδων πιστεύει το CDC ότι είναι απαραίτητες σε μια κλήση με δημοσιογράφους την Πέμπτη. Οι κρατικοί αξιωματούχοι γεωργίας και ορισμένοι αγρότες αντιτάχθηκαν σε μια πρώιμη προσπάθεια του CDC να αναπτύξει ομοσπονδιακούς αξιωματούχους δημόσιας υγείας σε αγροκτήματα σε όλη τη χώρα για την καλύτερη παρακολούθηση και τον περιορισμό του ιού.

Μέχρι στιγμής, 11 γεωργικές εκμεταλλεύσεις έχουν εγγραφεί σε προγράμματα οικονομικής στήριξης που ανακοίνωσε το USDA στις 10 Μαΐου για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας για τον περιορισμό του ιού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του USDA Allan Rodriguez. Καμία φάρμα δεν έχει εγγραφεί σε ένα ξεχωριστό πιλοτικό πρόγραμμα εθελοντικών δοκιμών για την παρακολούθηση των επιπέδων του ιού στο γάλα σε γαλακτοπαραγωγικές αγέλες, αν και υπάρχει ενδιαφέρον για την προσπάθεια και το USDA "αναμένει ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων παραγωγών θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες". Το υπουργείο συνομιλεί με τουλάχιστον 20 πολιτείες για τη συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα.

"Το USDA συνεχίζει να αυξάνει την προβολή και να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτούς τους νέους πόρους", πρόσθεσε ο Ροντρίγκεζ.

Ο Dr. Jamie Jonker, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Εθνικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Γάλακτος, δήλωσε ότι "κάθε ευρεία διαταραχή σε έναν κλάδο θα συναντήσει μεγάλη ποικιλία αντιδράσεων και ερωτήσεων".

"Μόλις τρεις μήνες μετά την εμφάνιση του H5N1 στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, οι δοκιμές εντοπίζουν τις επηρεαζόμενες εκμεταλλεύσεις και οι γαλακτοπαραγωγοί αναλαμβάνουν δράση ως απάντηση", δήλωσε ο Jonker. "Με τα προγράμματα του USDA σε ισχύ για λίγο περισσότερο από ένα μήνα, οι αγρότες συνεργάζονται με το USDA για να τα καταστήσουν αποτελεσματικά, ακόμη και όταν οι λεπτομέρειες αυτών των προγραμμάτων εξακολουθούν να επεξεργάζονται", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι αγρότες γαλακτοπαραγωγής κάνουν ό,τι μπορούν τόσο για να κατανοήσουν την κατάσταση με τον H5N1 όσο και για να εργαστούν αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή της.

Ο Μπόρινγκ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της πολιτείας του Μίσιγκαν εργάζονται για να αποτρέψουν ένα δυνητικά καταστροφικό πλήγμα για τη γαλακτοβιομηχανία και να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού σε περισσότερους ανθρώπους. Ενώ οι ΗΠΑ αντιδρούν στις επιδημίες της γρίπης των πτηνών στη βιομηχανία πουλερικών εδώ και δεκαετίες, η επιδημία μεταξύ των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής αποτελεί μια νέα και πολύ διαφορετική πρόκληση. Ο Μπόρινγκ παραδέχτηκε ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να αντιδρούν κάπως στα τυφλά μετά την πρώτη ανίχνευση του ιού σε γαλακτοπαραγωγές αγελάδες στο Τέξας στα τέλη Μαρτίου.

"Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμη. Μαθαίνουμε περισσότερα κάθε μέρα", δήλωσε ο Μπόρινγκ.

"Έτσι, συχνά, δουλεύουμε με ελλιπείς πληροφορίες", πρόσθεσε.

Ο Μπόρινγκ δήλωσε ότι πιστεύει ότι αρκετές γεωργικές εκμεταλλεύσεις του Μίσιγκαν έχουν απευθυνθεί στο USDA για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οικονομική ενίσχυση που ανακοίνωσε το υπουργείο τον περασμένο μήνα ως μέσο για τον περιορισμό του ιού, αλλά δεν γνώριζε αν κάποιοι αγρότες έχουν υποβάλει αίτηση για τα χρήματα του USDA.

Οι παραγωγοί στην πολιτεία του παρακολουθούν κυρίως την αναμενόμενη εκπόνηση από το USDA της ειδικής έκτακτης βοήθειας για τη χρηματοδότηση των απωλειών στο ζωικό κεφάλαιο τις επόμενες εβδομάδες. Οι αξιωματούχοι της γεωργίας σε μπλε και κόκκινες πολιτείες πιέζουν το USDA να κάνει αυτή την κίνηση όσο το δυνατόν πιο γενναιόδωρα για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο οικονομικό τίμημα του ιού, ενώ παράλληλα εργάζεται για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Αλλά η προσπάθεια αυτή "συνεχίζει να περνάει μέσα από τη διαδικασία [ομοσπονδιακής θέσπισης κανόνων]", σύμφωνα με το USDA, σηματοδοτώντας ότι η πλήρης εφαρμογή θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες. Δεν είναι επίσης σαφές πόσες μολυσμένες αγελάδες στις ΗΠΑ πεθαίνουν από τη γρίπη των πτηνών ή θανατώνονται λόγω της πτώσης της παραγωγής γάλακτος.

Ο Boring επιβεβαίωσε ότι "υπήρξαν περιπτώσεις θανάτων αγελάδων που σχετίζονται με αυτό" στο Μίσιγκαν, αλλά δεν γνώριζε πόσες μολυσμένες αγελάδες έχουν θανατωθεί ή θανατωθεί στην πολιτεία του.

Πρότεινε ότι η θανάτωση εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε "σπάνιες περιπτώσεις" για μολυσμένες αγελάδες που προσβάλλονται από άλλες ασθένειες και δεν γνώριζε για οποιαδήποτε μαζική θανάτωση.

"Ανησυχούμε για την εξάπλωση αυτού του ιού σε άλλους πληθυσμούς, είτε πρόκειται για χοίρους, είτε απευθείας για ανθρώπους", δήλωσε ο Boring.

Παρόλα αυτά, ειδικοί της δημόσιας υγείας όπως ο Osterholm που παρακολουθούν τη γρίπη των πτηνών εδώ και δεκαετίες προειδοποιούν ότι κανείς δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον.

"Ασχολούμαι με αυτόν τον ιό από το 2003 και σε πολλές περιπτώσεις, σκέφτηκα, λοιπόν, αυτό είναι, θα φύγει, και μετά δεν το έκανε", δήλωσε ο Osterholm. "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα φύγει τώρα, αλλά σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι, στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει μπορεί να μην είναι ενδεικτικό ότι πρόκειται να δούμε μια σημαντική αντιγονική αλλαγή στον ιό".