EFSA: Αυξημένα τα κρούσματα ΑΠΧ το 2023

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εφιστά την προσοχή στα κράτη μέλη της ΕΕ από την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) που υπήρξε το 2023.

Όπως επισημαίνει μέσα στο 2023 επλήγησαν από την ASF 14 κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ είχαμε πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης που δημοσίευσε, στις 16/5/2024, η EFSA.

Για τους οικόσιτους χοίρους, το 2023 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) από το 2014.

Η Κροατία και η Ρουμανία κοινοποίησαν το 96% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων (1.929).

Επίσης ο αριθμός των κρουσμάτων το 2023 σε αγριόχοιρους αυξήθηκε, κατά 10%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο ιός εισήχθη για πρώτη φορά στη Σουηδία και την Κροατία και εξαπλώθηκε σε νέες περιοχές της Ιταλίας. Επανεμφανίστηκε και στην Ελλάδα μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών.

Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είδαν την επιδημιολογική κατάσταση να βελτιώνεται στις χώρες τους, με τον αριθμό των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους να μειώνεται.

Οι ειδικοί της EFSA συνιστούν να δοθεί προτεραιότητα στην παθητική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης και δοκιμής σφαγίων αγριόχοιρου. Η παθητική επιτήρηση, ιδίως η παρατήρηση κλινικών σημείων της νόσου, παραμένει ο κύριος

τρόπος ανίχνευσης για την ASF και στις εγκαταστάσεις οικόσιτων χοίρων.

Ως εκ τούτου, οι αγρότες και οι κτηνίατροι έχουν να διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναφορά ύποπτων περιπτώσεων.

Ακόμη υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα άμεσης καταγραφής όλων των χοίρων που διατηρούνται ως οικόσιτοι στις χώρες που εμφανίζουν κρούσματα.

Τον Οκτώβριο του 2024, η EFSA θα εκδώσει επιστημονική γνώμη για την εμφάνιση και την εξάπλωση του ιού ASF σε πληθυσμούς αγριόχοιρων καθώς και σε οικόσιτους χοίρους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις