Σαρωτική νίκη με ποσοστό κοντά στο 77%
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, καθώς επικράτησε με σημαντική διαφορά έναντι της Ιουλίας Τσέτη. Το ποσοστό που συγκεντρώνει έφτασε το 76%, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα συνέχειας, αλλά και ανανέωσης στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό σύνδεσμο της χώρας.
Κατά την εκλογική διαδικασία φέρεται να συμμετείχε αριθμός ρεκόρ μελών. Τον κ. Θεοδωρόπουλο θα πλαισιώσουν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο ως αντιπρόεδροι οι Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean Airlines, Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy και Ράνια Αικατερινάρη από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Οι βασικές του προτεραιότητες αφορούν περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις στη βιομηχανία, τον εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας, την αναδιοργάνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με ειδική ομάδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις της λεγόμενης νέας οικονομίας, αλλά και τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και εν γένει της οικονομίας.
Ο επικεφαλής του Ομίλου Bespoke SGA Holdings, στην ομπρέλα του οποίου εντάσσονται η εμβληματική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, η Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι, η Νίκας, η Αμβροσία, η Αλλαντικά Μακεδονίας και η Ελληνικοί Χυμοί έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εργοδοτικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων.
«Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εργασιακή μας νομοθεσία. Είναι πολύπλοκη, με αποτέλεσμα αντιφατικές αποφάσεις. Είμαστε παγιδευμένοι σε κάποια στερεότυπα», έχει αναφέρει ο ίδιος, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επαναφοράς στους κοινωνικούς εταίρους των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να καθορίζουν οι πολιτικοί τους μισθούς. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να ακολουθήσουν κάποια στιγμή τους εκλογικούς κύκλους».
Επίσης έχει θίξει το ζήτημα της αύξησης της παραγωγικότητας, καθώς η Ελλάδα ζει με 75% κατανάλωση και με 25% παραγωγή. Ένα ακόμη βασικό ζήτημα για τον ίδιο αποτελεί η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας στη γηραιά ήπειρο. Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ έχει δεσμευτεί ότι ο Σύνδεσμος θα αποτελέσει έναν κοινωνικό εταίρο με έναν από τους βασικούς του στόχους να φροντίζει και για την κοινωνική συνοχή, ενώ έχει ήδη δηλώσει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για ακόμη ισχυρότερο άνοιγμα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχει προειδοποιήσει, δε, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα παραγωγικότητας – το οποίο επεκτείνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- αναγνωρίζοντας, όπως έχει πει χαρακτηριστικά, ότι «είμαστε εξαρτημένοι από τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Το να παράγονται όλα στην Κίνα δούλεψε για δεκαετίες αλλά πλέον δεν δουλεύει. Οι τρεις μεγάλοι ανταγωνιστές της Ευρώπης, Κίνα, Αγγλία και Αμερική, προχωράνε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στην Ευρώπη υπάρχει αποβιομηχάνιση και θα πρέπει να ασχοληθούμε λιγότερο με πολυτέλειες και περισσότερο με την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος με δημόσιες τοποθετήσεις του έχει επισημάνει επίσης την ανάγκη για ανταγωνιστικό φορο- ασφαλιστικό πλαίσιο, καθώς και βελτίωση των δομών για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου, ενώ άσκησε κριτική στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, λέγοντας ότι εφαρμόζεται την περίοδο που ξένες επιχειρήσεις περιορίζουν τη φυσική παρουσία των εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις τους. «Το μικρομάνατζμεντ δεν μπορεί να λειτουργήσει πια», ανέφερε σχετικά.