Νέα ποικιλία καλαμποκιού αντέχει ανέμους 120 χλμ/ώρα

Η ποικιλία καλαμποκιού μικρού αναστήματος Preceon της Bayer έχει αποδειχθεί ότι αντέχει σε ορισμένες δοκιμές ανέμους ταχύτητας έως 75 μίλια/ώρα (120 χλμ/ώρα), δήλωσε η εταιρεία την Τρίτη, αλλά δεν μπορεί να αντέξει ανέμους ταχύτητας άνω των 100 μιλίων/ώρα, ανέφερε το Reuters. 

Αυτό σημαίνει ότι το καλαμπόκι θα μπορούσε ακόμη να υποστεί ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η καταιγίδα «Ντερέχο» που έπληξε την καρδιά της ζώνης του καλαμποκιού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2020, προκαλώντας ζημιές ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Η Bayer δήλωσε ότι άλλα καλαμπόκια μικρού αναστήματος επιβιώνουν από ανέμους έως και 50 μίλια/ώρα.

Ένα derecho είναι ένας τύπος μεγάλης, μακρόβιας καταιγίδας που μεταφέρει καταστροφικούς άνεμους ευθείας γραμμής. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

"Μετά τα 100 mph, τίποτα δεν αντέχει πραγματικά", δήλωσε στο Reuters ο Bob Reiter, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης, crop science, της Bayer.

Σε μια εκδήλωση στο Σικάγο, η εταιρεία δήλωσε ότι 390 αγρότες καλλιέργησαν την ποικιλία Preceon σε περίπου 35.000 στρέμματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε μια δοκιμή του 2023 της συμβατικά αναπαραχθείσας έκδοσης του καλαμποκιού.

Η Bayer σκοπεύει να διαθέσει μια γενετικά τροποποιημένη έκδοση του καλαμποκιού το 2027 και εργάζεται πάνω σε μια γενετικά τροποποιημένη έκδοση "για να προσελκύσει διάφορες παγκόσμιες αγορές". Η Bayer λέει ότι το καλαμπόκι θα μειώσει τις απώλειες αποδόσεων λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών επειδή έχει μικρότερο ύψος για να πιάσει τον άνεμο.

Γεγονότα όπως η καταιγίδα derecho που έπληξε τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς κλιμακώνονται οι θερμότερες θερμοκρασίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Nick Vita, προγνώστη της Commodity Weather Group.

"Οι πολύ θερμές θερμοκρασίες μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στην ένταση αλλά και στη διάρκεια αυτών των συστημάτων", δήλωσε ο Vita.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις