Βόρειος Έβρος και Καβάλα επλήγη από χαλαζόπτωση

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. απέστειλε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΕΛΓΑ, καθώς κατόπιν επικοινωνίας με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μέλη της στις περιοχές του βόρειου Έβρου και της Καβάλας, δηλώθηκε πως υπάρχουν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή τους, οι οποίες προκλήθηκαν λόγω απρόσμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024.

Στην πρώτη περίπτωση υπήρξε έντονη χαλαζόπτωση, ενώ στη δεύτερη σφοδρή ανεμοθύελλα.

Πιο συγκεκριμένα:

Α. Στην περιοχή του βόρειου Έβρου:

Καλλιέργεια σιτηρών: Έχουν χτυπηθεί τα στάχια, τα οποία ήταν έτοιμα για συγκομιδή και έχει σκορπίσει ο σπόρος στο χώμα.

Καλλιέργεια βαμβακιού: Έχει σπάσει η κορυφή των φυτών και έχουν κοπεί και τα φύλλα, με αποτέλεσμα, να έχει μείνει μόνο ο βλαστός.

Καλλιέργεια καλαμποκιού και ηλίανθου: Έχουν σκιστεί τα φύλλα.

Καλλιέργεια κρεμμυδιού και κολοκύθας: Έχουν σπάσει φύλλα, καθώς και ολόκληρα κομμάτια βλαστών.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα την περιοχή και το ποσοστό ζημιάς μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια μόνο με επιτόπια επίσκεψη στα αγροτεμάχια.

Β. Στην περιοχή της Καβάλας:

Έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη ζημιά στον κάμπο του Νέστου.

Οι ζημιές αφορούν οπωροφόρα δέντρα, κυρίως ακτινίδια, καθώς και κάποιες αροτραίες καλλιέργειες.

Η σφοδρότητα των ανέμων ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα, να χτυπηθούν τα φρούτα των ακτινιδίων μεταξύ τους και να προκληθούν σε αυτά εγκαύματα και σημάδια, καθιστώντας τα προϊόντα μη εμπορεύσιμα.

Επιπλέον, η ως άνω ανεμοθύελλα οδήγησε και στο σπάσιμο αρκετών κλαδιών.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς είναι αυτό που δεν φαίνεται. Τα ακτινίδια ήταν στο στάδιο της κυτταροδιαίρεσης (μεγαλώματος) και η ανεμοθύελλα τα στρέσαρε πολύ. Κατά συνέπεια, τα φρούτα είναι μικρότερα και οι παραγωγοί αναγκάζονται να υποστούν απώλειες, τόσο σε κιλά, όσο και σε ποιότητα.

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. ζητά να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ως άνω πραγματικές, σημαντικές, αλλά και κρίσιμες ζημιές, καθώς και για την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει σύντομα αναγγελία ζημιάς, αλλά και έναρξη των εκτιμήσεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις