Πάνω από 10 δισ. δολάρια οι ζημιές στον ουκρανικό γεωργικό τομέα από τον πόλεμο

Οι άμεσες απώλειες στον γεωργικό τομέα της Ουκρανίας κατά τα δύο χρόνια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μεγάλης κλίμακας ανήλθαν σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό δήλωσε ο Taras Vysotsky, υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την αποκατάσταση της ουκρανικής γεωργίας, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής.

"Οι Ουκρανοί αγρότες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω της ρωσικής επιθετικότητας. Από την καταστροφή γεωργικών μηχανημάτων συνολικού ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι την απώλεια και καταστροφή κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αξίας άνω των 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Και οι διεθνείς τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά περίπου 35% το 2022. Μόνο μετά τη δημιουργία νέων εξαγωγικών οδών σταθεροποιήθηκε η κατάσταση. Ως εκ τούτου, απαιτείται στήριξη για την αποκατάσταση του ουκρανικού γεωργικού τομέα", δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στον κόσμο. Και η ανάκαμψη του γεωργικού τομέα θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών τροφίμων.

Ο Taras Vysotsky υπογράμμισε την ανάγκη για μακροπρόθεσμα έργα στήριξης του ουκρανικού γεωργικού τομέα. Ένα από αυτά είναι η διευκόλυνση για την Ουκρανία, ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόνισε επίσης ότι η αύξηση της παραγωγής προϊόντων προστιθέμενης αξίας αποτελεί συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να παράγει αρκετή βιοαιθανόλη και βιομεθάνιο από διάφορα είδη γεωργικών αποβλήτων.

Επιπλέον, ο Taras Vysotsky υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης προνομιακής ασφάλισης για τους γεωργικούς παραγωγούς.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις