Σκληρό σιτάρι: Λίγο κάτω από ένα εκατ. τόνους η ελληνική παραγωγή

Μια «ανάσα» από το 1 εκατομμύριο τόνους θα φτάσει η παραγωγή σκληρού σιταριού στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με την Coceral θα ανέλθει στους 966.000 τόνους. 

Η αύξηση εφέτος ανέρχεται σε 4,6% συγκριτικά με την παραγωγή του 2023, ενώ πτώση -10,7% αναμένεται στο κριθάρι και -15,7% στο μαλακό σιτάρι.

Σε ό, τι αφορά στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η συγκομιδή σκληρού σιταριού αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς (-0,8%) σε σχέση με το 2023, φτάνοντας στους 7.273.000 τόνους. Η Ιταλία και η Γαλλία προβλέπεται να δουν μείωση στην παραγωγή τους κατά 10,8% και 10,4% αντίστοιχα, ενώ η Ισπανία οδεύει προς υπερδιπλασιασμό της παραγωγής της, φτάνοντας στους 798.000 τόνους (+261%).

Η Coceral δημοσίευσε τις προβλέψεις της για την ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών και ελαιούχων σπόρων στις 12 Ιουνίου, την περίοδο του αλωνισμού στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις αυτές δίνουν μια πρώτη εικόνα για τις ποσότητες που θα διαχειριστεί η αγορά τροφίμων την επόμενη χρονιά.

Επιπτώσεις στην ελληνική αγορά

Η αύξηση της παραγωγής σκληρού σιταριού στην Ελλάδα αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά. Η πληθώρα των διαθέσιμων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών,  και θα ωφελήσει τους καταναλωτές και θα ενίσχυση την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, η μείωση της παραγωγής κριθαριού και μαλακού σιταριού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγχώριο αγροτικό τομέα. Η έλλειψη των δημητριακών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις