Η Τουρκία αυξάνει τα αποθέματα δημητριακών

Η Τουρκία αποφάσισε να αυξήσει τα αποθέματά της σε τρόφιμα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει η εφημερίδα Yeni Akit.

"Στο πλαίσιο αυτό, το Τουρκικό Συμβούλιο Σιτηρών (TMO) θα οργανώνει ετησίως αποθέματα τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου τόνων σιταριού, 250 χιλιάδων τόνων κριθαριού, 150 χιλιάδων τόνων καλαμποκιού και 50 χιλιάδων τόνων ρυζιού σε περίπτωση απρόβλεπτων καταστάσεων. 

Το ίδρυμα θα δαπανήσει 5 δισεκατομμύρια λίρες (σχεδόν 154 εκατομμύρια δολάρια) για τη δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων", γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θέλει να ελαχιστοποιήσει τις πιθανές συνέπειες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι θα αναστείλουν τις εισαγωγές σιταριού από τις 21 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου. 

Μετά την ημερομηνία αυτή, η αναστολή των εισαγωγών μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό είναι ένα από τα μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία των τοπικών παραγωγών, ώστε να μην υποφέρουν από τις χαμηλότερες τιμές του σιταριού.

Οι εισαγωγές σίτου της Τουρκίας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 2,1 εκατομμύρια τόνους σίτου αξίας 530 εκατομμυρίων δολαρίων, με το 69% των αγορών αυτών να προέρχεται από τη Ρωσία.Η Ουκρανία (27%) και η Μολδαβία (1,6%) ήταν επίσης μεταξύ των σημαντικότερων πωλητών σιταριού στην Τουρκία. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Συρία αντιπροσώπευαν περίπου 1% έκαστη.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις