Euronext: Σε χαμηλά δύο μηνών το σιτάρι

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι έκλεισαν χαμηλότερα την Παρασκευή και διατηρήθηκαν σε χαμηλό δύο μηνών, καθώς οι προμήθειες από τη συγκομιδή στο βόρειο ημισφαίριο παρέμεναν πάνω από την αγορά.

Το σιτάρι Σεπτεμβρίου στο Euronext με έδρα το Παρίσι διαμορφώθηκε χαμηλότερα κατά 1,0% στα 224,50 ευρώ (239,99 δολάρια) ανά μετρικό τόνο.

Στο τέλος της διαπραγμάτευσης, το συμβόλαιο άγγιξε το πιο αδύναμο επίπεδό του από τις 24 Απριλίου στα 224,25 ευρώ, λίγο κάτω από το προηγούμενο χαμηλό διμήνου της Πέμπτης.

Το ασθενέστερο ευρώ ενθάρρυνε το Euronext να σταθεροποιηθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα, αλλά η απότομη πτώση για το σιτάρι του Σικάγο στις αμερικανικές συναλλαγές πρόσθεσε πιέσεις αργά.

"Για το σιτάρι, μια διευρυνόμενη συγκομιδή στο βόρειο ημισφαίριο φέρνει εισροή προμηθειών και ελπιδοφόρα αποτελέσματα απόδοσης στις ΗΠΑ, ενώ οι εκτιμήσεις για τη μειωμένη από την ξηρασία σοδειά σιταριού της Ρωσίας έχουν σταθεροποιηθεί", αναφέρει σε σημείωμά της η εταιρεία συμβούλων CRM Agri.

Στον κορυφαίο εξαγωγέα σιταριού στη Ρωσία, όπου οι καιρικές αναποδιές ώθησαν τις τιμές Euronext σε υψηλά ενός έτους τον περασμένο μήνα, η συμβουλευτική εταιρεία IKAR αύξησε αυτή την εβδομάδα ελαφρώς τις προβλέψεις της για τη σοδειά σιταριού.

Η πρόοδος της συγκομιδής σε όλη τη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας συνέβαλε στην πίεση των προμηθευτών, αν και οι έμποροι ανέμεναν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

"Νομίζω ότι η αγορά αναζητά ενδείξεις για τις αποδόσεις της συγκομιδής στη Ρωσία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία", δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος.

"Γίνεται λόγος για μικτές αποδόσεις συγκομιδής σιταριού στη Ρουμανία, αν και οι εργασίες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια συνολική αισιόδοξη άποψη για τη σοδειά της Ρουμανίας".

Οι έμποροι σημείωσαν πολύ ανταγωνιστικές ρουμανικές τιμές.

Το ρουμανικό σιτάρι 12,5% πρωτεΐνης για την αποστολή Ιουλίου ήταν την Παρασκευή γύρω στα 230- 234 δολάρια τον τόνο FOB έναντι 233- 237 δολαρίων την Πέμπτη, ενώ το ρωσικό σιτάρι 12,5% πρωτεΐνης για την αποστολή Ιουλίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν 230- 235 δολάρια τον τόνο FOB έναντι 232- 233 δολαρίων την Πέμπτη.

Το ουκρανικό σιτάρι προσφέρθηκε επίσης φθηνά στους αγοραστές της ΕΕ. Το ουκρανικό σιτάρι παλαιάς σοδειάς 11% πρωτεΐνης προσφέρθηκε στους αγοραστές της βόρειας Ιταλίας στα 218 έως 220 ευρώ τον τόνο, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης με τρένο.

Στη Γαλλία, τα στοιχεία φόρτωσης στα λιμάνια που συγκέντρωσε η Refinitiv έδειξαν ένα σπάνιο φορτίο σιταριού για το Βιετνάμ, το οποίο οι έμποροι δήλωσαν ότι επρόκειτο για σιτάρι ζωοτροφών.

Οι έμποροι παρακολουθούσαν για ενδείξεις ζήτησης της νέας περιόδου για το γαλλικό κριθάρι από την κύρια εξαγωγική αγορά του, την Κίνα, η οποία βρίσκεται σε εμπορική διαμάχη με την ΕΕ.

Οι συνθήκες καλλιέργειας του γαλλικού σιταριού ήταν σταθερές την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να αναμένουν ότι η παραγωγή συγκομιδής θα πέσει σε χαμηλό τετραετίας μετά από μια υγρή καλλιεργητική περίοδο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων βροχοπτώσεων αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις