Καλαμπόκι: Η ξηρασία πάει «πίσω» στις σπορές στην Κίνα

Μετά από εβδομάδες καυτής ζέστης και ελάχιστης βροχής, η αγρότισσα Zhang Yunjing δεν είχε άλλη επιλογή από το να συλλέξει νερό από έναν σωλήνα λυμάτων για να ποτίσει το ξερό χωράφι της με καλαμπόκι στην ανατολική επαρχία Shandong της Κίνας.

Η κ. Zhang κανονικά θα χρησιμοποιούσε νερό από ένα κοντινό ποτάμι για το χωράφι μισού εκταρίου, αλλά αυτό στέρεψε πριν από ένα μήνα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ σάρωσαν τη βορειοδυτική και ανατολική Κίνα, μια βασική περιοχή παραγωγής σιτηρών, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου σποράς καλαμποκιού, απειλώντας να περιορίσουν την παραγωγή στη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό και καταναλωτή σιτηρών στον κόσμο.

"Δεν υπάρχει νερό", δήλωσε η κ. Ζανγκ. "Κοιτάξτε, οι άνθρωποι πηγαίνουν σε άλλα χωριά για να μαζέψουν νερό. Οι σπόροι δεν φυτρώνουν χωρίς νερό".

Η Κίνα, που είναι επίσης ο Νο 1 εισαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο, παρήγαγε το 2023 το ρεκόρ των 288,8 εκατομμυρίων μετρικών τόνων και στοχεύει να καλλιεργήσει περισσότερο για να επιτύχει επισιτιστική ασφάλεια, αλλά οι κλιματικοί κλυδωνισμοί θέτουν μεγάλες προκλήσεις.

Το Υπουργείο Γεωργίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ξηρασία επηρεάζει τη σπορά και την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών. Το Πεκίνο διέθεσε 443 εκατομμύρια γιουάν (82,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για εργασίες πρόληψης της ξηρασίας, όπως το πότισμα, η επαναφύτευση και η προσθήκη λιπασμάτων σε επτά επαρχίες.

Η χαμηλότερη παραγωγή σιτηρών στον κορυφαίο εισαγωγέα δημητριακών στον κόσμο θα ενθαρρύνει υψηλότερες αγορές από εξαγωγείς όπως η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αργεντινή, ενισχύοντας τις παγκόσμιες τιμές και τον πληθωρισμό των τροφίμων.

Οι επτά επαρχίες που επλήγησαν από την ξηρασία αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% της παραγωγής καλαμποκιού της Κίνας, αν και ορισμένες περιοχές είναι πιθανό να αποφύγουν σοβαρές ζημιές επειδή διαθέτουν αρδευτική ικανότητα.

Η ζέστη έπληξε τη Σαντόνγκ, μια σημαντική γεωργική επαρχία, την ώρα που οι αγρότες ολοκλήρωναν τη συγκομιδή του σιταριού, προκαλώντας ζημιά σε ορισμένα από τα ώριμα σιτηρά.

Η Shandong έχει φυτέψει πάνω από 3,32 εκατομμύρια εκτάρια καλαμποκιού μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, καθώς και 78.000 εκτάρια μεικτής καλλιέργειας καλαμποκιού και σόγιας. Αυτό συγκρίνεται με 3,29 εκατομμύρια εκτάρια καλαμποκιού και 79.933 εκτάρια συγκαλλιέργειας που έχουν φυτευτεί μέχρι την ίδια στιγμή το 2023.

Κοντά στην πρωτεύουσα Jinan, οι αγρότες βρίσκουν τρόπους να μετριάσουν την ξηρασία καθώς αρχίζουν να σπέρνουν καλαμπόκι.

Ορισμένοι παραγωγοί δήλωσαν ότι καθυστερούν τη φύτευση για να αποφύγουν την εξαντλητική ζέστη, αλλά εξακολουθούν να αναμένουν μια φτωχή συγκομιδή το 2024.

Παρά την αναβολή της σποράς καλαμποκιού από τις 5 Ιουνίου στις 20 Ιουνίου, ο κ. Chen Fuling δήλωσε ότι οι σπόροι του θα δυσκολευτούν να φυτρώσουν λόγω του ξηρού εδάφους.

"Δεν θα έχουμε καλή συγκομιδή φέτος", είπε.

Ορισμένα σπορόφυτα που έχουν βλαστήσει παρουσιάζουν σημάδια θερμικής καταπόνησης.

Ο αγρότης Wang Cuiping δήλωσε: "Δεν υπήρχε νερό στο ποτάμι. Μπορώ να αναμείξω το φυτοφάρμακο μόνο με νερό της βρύσης".

Το Υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Κίνας ζήτησε από τους ανθρώπους στις περιοχές που έχουν πληγεί από την ξηρασία, συμπεριλαμβανομένων των βορειοδυτικών Shaanxi, των βόρειων Hebei και Shanxi, των ανατολικών Anhui και Shandong καθώς και της κεντρικής Henan, να προστατεύσουν το νερό και την παραγωγή τροφίμων.

Αναλυτές δήλωσαν ότι η ξηρασία, αν παραταθεί, θα επηρεάσει τα φρεσκοφυτρωμένα φυτά, αλλά μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το επερχόμενο καιρικό πρότυπο La Nina, το οποίο συνήθως φέρνει ισχυρές βροχές στην περιοχή και μπορεί να βλάψει τις καλλιέργειες.

Η La Nina αναμένεται να εμφανιστεί στα τέλη του καλοκαιριού, συνήθως στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας.

Η θερινή σοδειά καλαμποκιού συγκομίζεται συνήθως γύρω στον Οκτώβριο.

Η κ. Ρόζα Γουάνγκ, αναλύτρια στην αγροτική εταιρεία συμβούλων JCI με έδρα τη Σαγκάη, δήλωσε: "Το φαινόμενο της κακοκαιρίας δεν θα έχει καμία σχέση με το φαινόμενο αυτό: "Η ξηρασία είχε κάποιες επιπτώσεις στη φύτευση καλαμποκιού, αλλά δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα τώρα, επειδή το σύστημα άρδευσης είναι πολύ αποτελεσματικό στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Κίνας".

Κοντά στο αγρόκτημα της κας Ζανγκ, όπου πολλοί κάτοχοι μικρών αγροτεμαχίων εξακολουθούν να βασίζονται στο χειροκίνητο πότισμα, μια ομάδα ιδρωμένων αγροτών αψήφησε τη ζέστη για να επισκευάσει ένα πηγάδι που δεν είχε χρησιμοποιηθεί για πάνω από 30 χρόνια. Προσπάθησαν να προσθέσουν μια αντλία νερού υψηλής πίεσης για την άντληση νερού από το υπέδαφος.

Ο αγρότης Jiang Xueyuan δήλωσε: "Ο αγρότης Jiang Xueyuan είπε: "Κάθε χρόνο, μετά τη συγκομιδή του σιταριού, συνήθως βρέχει μέσα σε 10 ημέρες. Έχουν περάσει 20 ημέρες και η βροχή δεν έχει πέσει.

"Έχουμε φυτέψει το καλαμπόκι πολύ αργά, ακόμη και μετά το φθινόπωρο, δεν θα ωριμάσει εγκαίρως. Τα χρήματα για σπόρους και φυτοφάρμακα θα πάνε χαμένα".
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις