Άπραγα τα ΚΥΔ: Από την 1η Απριλίου σε αναμονή για το ΟΣΔΕ 2024

Ανακοίνωση της ΠΕΦΑΣΥ σχετικά με την υποβολή ΕΑΕ (Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης) για το έτος 2024 αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, αβεβαιότητες και δυσαρέσκεια στους παραγωγούς:

«Για ακόμη μια χρονιά, η εύρυθμη, συνεπής και εντός χρονοδιαγράμματος λειτουργία του συστήματος υποβολής ΕΑΕ, αποτελεί κακόγουστο αστείο. Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων και δικαιούχοι παρακολουθούν εναγωνίως μια πορεία που μοιάζει με την περσινή σε επίπεδο αργοπορίας, αδυναμίας υλοποίησης και με πλήρη αβεβαιότητα για το περιεχόμενο της αίτησης όποτε αυτή και αν ανοίξει. Παρακολουθούμε παραλλήλως τις εσωτερικές διαμάχες, προστριβές και διενέξεις μεταξύ των εταιρειών που τελούν Τεχνικοί Σύμβουλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ και που λειτουργούν ως μαχόμενα βουβάλια σε πεδίο με βατράχια, προασπιζόμενοι γλώσσες προγραμματισμού.

Εμείς επαναλαμβάνοντας την θέση που είχαμε ανακοινώσει και σε πρόσφατη συνάντηση μας με το Προεδρείο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλώνουμε ευθαρσώς ότι η μοναδική επιλογή πρέπει να είναι, η λειτουργία ενός πλήρους και ορθολογικού συστήματος υποβολής ΕΑΕ, πάντοτε σε απόλυτη εναρμόνιση με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πάντοτε στο Gov.gr.
Οτιδήποτε άλλο δεν δύναται να υλοποιείται προς όφελος των παραγωγών.

Σε μερικές μέρες μπαίνουμε στον Ιούλιο και είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το σύστημα για την ΕΑΕ παραμένει κλειστό και το έργο είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Ακόμα και αν ανοίξει άμεσα η εφαρμογή, πράγμα το οποίο μέχρι στιγμής αποτελεί ερωτηματικό, είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα είναι πλήρως λειτουργική.

Ενημερώνουμε πως είναι πρακτικά αδύνατο μέσα σε 80 ημερολογιακές ημέρες να καταφέρει να ολοκληρωθεί έγκαιρα και έγκυρα το φετινό έργο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πληρωμή της προκαταβολής που είθισται να πιστώνεται τον Οκτώβρη στους δικαιούχους.

Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα τις εκκρεμότητες προηγούμενων ετών που θα πρέπει να ενσωματωθούν στην ΕΑΕ2024 για να ξεκινήσουν ορθά οι φετινές δηλώσεις καθώς και την έκδοση όλων των εγκυκλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2024 ώστε να μην έρχονται ξανά και ξανά οι παραγωγοί για να ολοκληρώσουν την δήλωσή τους τότε κινδυνεύει χρονικά να μην  ολοκληρωθεί ορθά το έργο ούτε μέχρι την πληρωμή της Εξόφλησης του Δεκεμβρίου.

Τέλος θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι τα κέντρα υποδοχής δηλώσεων έχουν δηλώσει επίσημα την ετοιμότητά τους από την 1η Απριλίου που ανακοινώθηκε η έναρξη του ΟΣΔΕ, συντηρούν προσωπικό όλους αυτούς τους μήνες για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο συνολικό έργο.

Αναμένοντας λοιπόν τις εξελίξεις που ελπίζουμε να είναι σύντομες και ουσιαστικές». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις