Απαγόρευση γεωργικών προϊόντων από Ρωσία και Λευκορωσία ζητούν χώρες της Ε.Ε.

Η τρίτη συνάντηση του Τριγώνου του Λούμπλιν πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτικών επιτροπών των κοινοβουλίων της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής αγροτικής και εδαφικής πολιτικής StepanCherniavsky.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόεδροι των αγροτικών επιτροπών της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Λιθουανίας υπέγραψαν δήλωση που αποτελείται από 7 σημεία.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η εισαγωγή αγροτικών προϊόντων ρωσικής και λευκορωσικής προέλευσης στην ΕΕ, καθώς και η διαμετακόμιση όλων των τροφίμων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μέσω της ΕΕ.

Το έγγραφο καλεί την ηγεσία της ΕΕ και τα κράτη μέλη:

* Να αναλάβουν πρωτοβουλία για την απαγόρευση της εισαγωγής γεωργικών προϊόντων ρωσικής και λευκορωσικής προέλευσης στην ΕΕ.

* Να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης της διαμετακόμισης ρωσικών και λευκορωσικών γεωργικών προϊόντων μέσω της ΕΕ.

* Να εξετάσουν το ενδεχόμενο περιορισμού της πρόσβασης των Ρώσων παραγωγών στις προηγμένες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό του κόσμου.

* Να εισαγάγετε συστήματα παρέμβασης για την αγορά πλεοναζόντων σιτηρών στην αγορά.

* Να περιοριστούν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στο μελλοντικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

* Να βοηθήσετε την Ουκρανία να ανακτήσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά ξεμπλοκάροντας τα κανάλια πωλήσεων.

* Να καταδικάσει τη Ρωσία για την εξαγωγή υπεξαιρεθέντων σιτηρών που παράγονται στην Ουκρανία.

"Κατά τη γνώμη μου, η Λετονία και η Εσθονία θα πρέπει επίσης να προσκληθούν να συμμετάσχουν στο Τρίγωνο του Λούμπλιν. Εξάλλου, οι χώρες αυτές μπορούν δυνητικά να εξάγουν και να διαμετακομίσουν ρωσικά γεωργικά προϊόντα. Θα πρέπει να θεσπιστεί το συντομότερο δυνατό μια συλλογική απαγόρευση της εξαγωγής και διαμετακόμισης όλων των γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μέσω των συνόρων της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας και της Ουκρανίας. Η Ευρώπη θα ωφεληθεί σίγουρα από αυτό, καθώς θα μειωθεί σημαντικά η πίεση στις εγχώριες τιμές των γεωργικών προϊόντων της, η οποία διαμορφώνεται και από την εισροή γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία", δήλωσε ο StepanCherniavsky.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις