Ινδία: Όρια στα αποθέματα σιταριού

Η Ινδία έχει επιβάλει όρια στα αποθέματα σιταριού που μπορούν να διατηρούν οι έμποροι και μπορεί να καταργήσει ή να μειώσει τον φόρο εισαγωγής του σιταριού για να διατηρήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

 

Οι τιμές του σιταριού στην Ινδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του σιταριού στον κόσμο, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για τις προμήθειες.

 

"Η επιβολή ορίων αποθεμάτων ήταν μόνο μία επιλογή. Έχουμε πολλά άλλα εργαλεία στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ότι οι τιμές του σιταριού δεν θα αυξηθούν αφύσικα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός τροφίμων SanjeevChopra.

 

Η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει και άλλες επιλογές, όπως η μείωση του εισαγωγικού δασμού ή η δυνατότητα αφορολόγητων εισαγωγών, είπε.

 

Το Νέο Δελχί επιβάλλει φόρο 40% στις εισαγωγές σιταριού. Η μείωση θα μπορούσε να επιτρέψει σε ιδιώτες εμπόρους και αλευρόμυλους να αγοράσουν από παραγωγούς όπως η κορυφαία εξαγωγέας Ρωσία, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

 

Οι εισαγωγές θα βοηθούσαν την Ινδία να αναπληρώσει τα εξαντλημένα αποθέματα και να συγκρατήσει τις τιμές που εκτοξεύτηκαν μετά από τρία χρόνια απογοητευτικών καλλιεργειών.

 

Δεν υπάρχει έλλειψη σιταριού στη χώρα, δήλωσε ο Chopra.

 

Τα αποθέματα σιταριού στις κρατικές αποθήκες μειώθηκαν σε 7,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Απρίλιο, το χαμηλότερο των τελευταίων 16 ετών, αφού η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πουλήσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, ρεκόρ, σε αλευρόμυλους και κατασκευαστές μπισκότων για να τιθασεύσει τις τιμές. Την 1η Απριλίου 2023, τα αποθέματα σιταριού στις κρατικές αποθήκες ανέρχονταν σε 8,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

 

Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού το 2022 και δεν υπάρχει καμία πρόταση για την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών, δήλωσε ο Τσόπρα.

 

Ξεχωριστά, δεν υπάρχει καμία πρόταση για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ζάχαρης και ρυζιού, πρόσθεσε.

 

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις