Η συζήτηση σχετικά με την τελική πρόταση της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου για την επίλυση του αδιεξόδου στη νομοθεσία για τις Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές (ΝΓΤ) αφαιρέθηκε από την ημερήσια διάταξη της συνόδου των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη (26 Ιουνίου), καθώς δεν κατάφερε να πείσει ορισμένα κράτη μέλη, ιδίως την Πολωνία.
Η απόφαση ελήφθη αφού οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπόρεσαν να επιτύχουν την απαραίτητη πλειοψηφία για την υιοθέτηση κοινής θέσης σχετικά με τους κανόνες NGT, δήλωσαν πηγές της βελγικής Προεδρίας στο Euractiv την Τρίτη.
Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας Czeslaw Siekierski ανακοίνωσε μια ημέρα νωρίτερα ότι η χώρα δεν ήταν πιθανό να υποστηρίξει τον νόμο παρά τις προσπάθειες της βελγικής Προεδρίας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις καλλιέργειες NGT.
"Δεν είχαμε αρκετό χρόνο για να αναλύσουμε τον αντίκτυπο αυτής της πρότασης", δήλωσε ο Siekierski στους δημοσιογράφους κατά τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.
Η εξασφάλιση της υποστήριξης της Βαρσοβίας θα ήταν αρκετή για να αρθεί το αδιέξοδο και να προχωρήσει η πρόταση.
Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες των φορέων χάραξης πολιτικής της ΕΕ να αξιοποιήσουν τα δυνητικά οφέλη των νέων γονιδιωματικών τεχνολογιών, η χαλάρωση των κανόνων για τις NGT παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.
Η πρώτη δοκιμή καλλιέργειας NGT στην Ιταλία, μια γενετικά τροποποιημένη εκδοχή του ρυζιού Arborio με αυξημένη αντοχή στην έκρηξη, μια καταστροφική ασθένεια, ξεκίνησε πρόσφατα από μια ομάδα με επικεφαλής τη φυτοεπιστήμονα Vittoria Bambrilla στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
Η σοβαρή ξηρασία που έπληξε την Ιταλία το 2022 ώθησε την κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις για να καταστήσει τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές και να εγκρίνει νέα νομοθεσία για τη διευκόλυνση των δοκιμών NGT στο πεδίο, κάτι που δεν ήταν δυνατό μέχρι τότε.
Ωστόσο, η φυτεία βανδαλίστηκε την περασμένη Παρασκευή (21 Ιουνίου), μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της δοκιμής.
"Ο αγρότης με κάλεσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής... κατέστρεψαν τα πάντα", δήλωσε ο Bambrilla στο Euractiv, εξηγώντας ότι τα φυτά βγήκαν από το νερό και κόπηκαν σε κομμάτια.
"Αλλά γνωρίζαμε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί", πρόσθεσε.
Μια πολωμένη υπόθεση
Αυτές οι πράξεις βανδαλισμού θυμίζουν τις δραστηριότητες των αρχών της δεκαετίας του 2000 από περιβαλλοντικές ομάδες όπως οι "faucheurs volontaires" της Γαλλίας, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να καταστρέψουν όλα τα πειραματικά τεμάχια γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ) καλλιεργειών.
Ενώ οι ΓΤΟ περιλαμβάνουν την εισαγωγή DNA από ένα διαφορετικό είδος μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως διαγονιδιοποίηση, οι ΓΤΠ τροποποιούν τα υπάρχοντα γονίδια του οργανισμού ή χρησιμοποιούν γονίδια από το ίδιο είδος χωρίς την εισαγωγή ξένου DNA.
Οι faucheurs έχουν επίσης αντιταχθεί σε νέους κανόνες για τους NGTs, υποστηρίζοντας ότι ενέχουν τους ίδιους περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κινδύνους με τους παραδοσιακούς ΓΤΟ, επικαλούμενοι μια έκθεση του 2024 της Γαλλικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (ANSES).
Ωστόσο, τα ευρήματα της ANSES έρχονται σε σύγκρουση με εκείνα του βελγικού Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ τα φυτά NGT υφίστανται γενετικές αλλαγές, είναι "πολύ διαφορετικά" από τους ΓΤΟ και δεν ενέχουν πρόσθετους κινδύνους.
Ο Christophe Clergeau, επανεκλεγείς ευρωβουλευτής που εργάστηκε για τον φάκελο NGT κατά την προηγούμενη θητεία, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να λάβουν θέση για τους νέους κανόνες έως ότου η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ (EFSA) δημοσιεύσει τη γνώμη της για την έκθεση της ANSES, η οποία αναμένεται τον Ιούλιο.
Μια ήπειρος χωρίς ΓΤ
Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες πίσω από τη μέθοδο CRISPR-Cas9, την πιο γνωστή NGT, τιμήθηκαν με βραβείο Νόμπελ το 2020, οι τεχνικές αυτές παραμένουν αυστηρά ρυθμισμένες στην ΕΕ, καθώς πρέπει να ακολουθούν τη νομοθεσία για τους ΓΤΟ.
Οι επαχθείς απαιτήσεις εκτίμησης κινδύνου και ιχνηλασιμότητας που επιβάλλονται από την οδηγία της ΕΕ για τους ΓΤΟ του 2001, σε συνδυασμό με την απροθυμία των κρατών μελών να υιοθετήσουν αυτές τις τεχνολογίες, σημαίνουν ότι τα χωράφια της ΕΕ είναι σχεδόν απαλλαγμένα από καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένα γονίδια.
Η νομοθεσία του 2001 έχει επίσης εμποδίσει την ανάπτυξη των NGT στην Ευρώπη από το 2018, όταν το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η οδηγία πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις νέες μεθόδους γονιδιακής επεξεργασίας.
Η μόνη εξαίρεση είναι ο ανθεκτικός στα έντομα γενετικά τροποποιημένος αραβόσιτος που αναπτύχθηκε από τον αγροχημικό γίγαντα Monsanto (τώρα Bayer), ο οποίος καλλιεργείται στην Ισπανία και την Πορτογαλία από το 1998.
Παρ' όλα αυτά, περισσότερες από 40 δοκιμές πεδίου που αφορούν την επεξεργασία γονιδιώματος βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του δικτύου φυτοεπιστημόνων EU-SAGE.
Οι καλλιέργειες αυτές θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, εάν οι νομοθέτες εγκρίνουν την πρόταση της Επιτροπής για χαλάρωση των κανόνων σχετικά με τις NGT, καθώς πολλές από αυτές θα θεωρούνται "ισοδύναμες" με τα συμβατικά εκτρεφόμενα φυτά.
Δεν είναι το ίδιο
"Οι άνθρωποι γενικά δεν κατανοούν πραγματικά τη διαφορά μεταξύ της γενετικής τροποποίησης (ΓΤ) και αυτής που βασίζεται στο CRISPR-Cas9, το οποίο είναι το κύριο εργαλείο πίσω από τις NGT", δήλωσε ο Silvio Salvi, καθηγητής γενετικής φυτών και πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Γεωργικής Γενετικής.
Σε μια γνωμοδότηση του 2021, η ομάδα δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιστήμη αναγνώρισε την επίμονη ανησυχία του κοινού σχετικά με τους ΓΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης δημόσιου διαλόγου και τεκμηριωμένης συζήτησης.
Δεκαοκτώ χώρες της ΕΕ επέλεξαν να "εξαιρεθούν" από την καλλιέργεια ΓΤΟ στο σύνολο ή σε μέρος της επικράτειάς τους το 2015, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε στις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, ακόμη και αν έχουν εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ.
Για τον Salvi, η σωστή προσέγγιση είναι να "ξεχάσουμε τους ΓΤΟ", τους οποίους η ευρωπαϊκή κοινωνία ποτέ δεν καλωσόρισε, και να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των ΓΤΟ μέσω της νέας νομοθεσίας της ΕΕ που μπορεί να βοηθήσει τη γεωργία να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Αν και ο ερευνητής προειδοποίησε ότι οι δυνατότητες αυτών των μεθόδων δεν πρέπει να είναι υπερβολικές, δήλωσε ότι οι NGT καλλιέργειες αποδεδειγμένα βελτιώνουν την αντοχή των καλλιεργειών στα παράσιτα με τη διόρθωση ενός μόνο γονιδίου.
Το σχέδιο νόμου είναι πιθανό να κολλήσει στο Συμβούλιο για τουλάχιστον ένα χρόνο, καθώς η ουγγρική και η πολωνική προεδρία αναμένεται να σημειώσουν μικρή πρόοδο επί του φακέλου.
Πηγή: Euractiv.com