Η Νορβηγία υπογράφει συμφωνία για επείγοντα αποθέματα σιτηρών

Η νορβηγική κυβέρνηση υπέγραψε στις 25 Ιουνίου μια συμφωνία για την έναρξη αποθήκευσης σιτηρών, λέγοντας ότι η πανδημία COVID-19, ο πόλεμος στην Ευρώπη και η κλιματική αλλαγή το καθιστούν απαραίτητο, ανέφερε το Associated Press.

Η συμφωνία για την αποθήκευση 30.000 τόνων σιτηρών υπογράφηκε από τον Geir Pollestad, υπουργό γεωργίας και τροφίμων της Νορβηγίας, και τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες. Τα σιτηρά, τα οποία θα ανήκουν στη νορβηγική κυβέρνηση, θα αποθηκευτούν από τις εταιρείες σε εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Associated Press.

Μιλώντας στο νορβηγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK, ο Pollestad δήλωσε ότι "η δημιουργία ενός αποθεματικού τροφίμων για απρόβλεπτες ανάγκες έχει να κάνει με την προετοιμασία για το αδιανόητο". Είπε ότι ο στόχος είναι να έχουν αποθηκευτεί 82.500 τόνοι σιτηρών μέχρι το τέλος της δεκαετίας, "αρκετοί για κατανάλωση τριών μηνών" σε περίπτωση κρίσης.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Νορβηγία συνέστησε επιτροπή για την αξιολόγηση των συστημάτων ετοιμότητας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ήταν ότι θα ήταν συνετό να αποθηκεύσει σιτηρά.

Η Νορβηγία στεγάζει ήδη το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων, το οποίο περιέχει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δείγματα σπόρων που έχουν κατατεθεί από τράπεζες γονιδίων και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο για την παροχή επισιτιστικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής ή ανθρωπογενούς καταστροφής.

Η ίδια η χώρα δεν παράγει πολλά σιτηρά, με λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους να συγκομίζονται ετησίως και περίπου την ίδια ποσότητα να εισάγεται ετησίως για να θρέψει τους 5,4 εκατομμύρια κατοίκους της, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εξωτερικής Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις