IGC: Οι τιμές των σιτηρών συνεχίζουν να υποχωρούν

Οι τιμές των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων συνέχισαν να μειώνονται στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) για την αγορά σιτηρών, που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουνίου.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών και ελαιούχων σπόρων του IGC, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού, του κριθαριού, του ρυζιού και της σόγιας, μειώθηκε κατά 7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και τώρα βρίσκεται στο 229. Ο δείκτης είναι κατά 16% χαμηλότερος από ό,τι τον Ιούνιο του 2023.

Η μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε στο σιτάρι, οι τιμές του οποίου μειώθηκαν κατά σχεδόν 12% σε σύγκριση με τον Μάιο. 

Οι τιμές του κριθαριού σημείωσαν επίσης μεγάλη πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μειούμενες κατά 9%. Για το έτος, οι τιμές για τα εν λόγω εμπορεύματα μειώθηκαν κατά 19% και 7%, αντίστοιχα.

Το καλαμπόκι και η σόγια προβλέπεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών σε ετήσια βάση την περίοδο εμπορίας 2024-25 κατά 22%, με αμφότερα να μειώνονται κατά 6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετη από αυτή την τάση είναι το ρύζι, το οποίο είδε τις τιμές να αυξάνονται κατά 22% σε ετήσια βάση και να μειώνονται μόνο κατά 1% από την πρόβλεψη του Μαΐου του IGC.

Άλλα αξιοσημείωτα στοιχεία από την έκθεση ήταν τα εξής:

* Η παραγωγή ρυζιού για το 2024-25 αναθεωρήθηκε υψηλότερα κατά 7 εκατομμύρια τόνους σε 528 εκατομμύρια τόνους ρεκόρ.

* Η παραγωγή καλαμποκιού και σιταριού για το 2024-25 θεωρείται ουσιαστικά αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

* Η παραγωγή και η κατανάλωση σόγιας κατά την προσεχή περίοδο εμπορίας αναμένεται να καταρρίψουν τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα σε 415 εκατ. και 404 εκατ. τόνους, αντίστοιχα.

* Παρόλο που τα συνολικά αποθέματα μεταφοράς σιτηρών αναθεωρήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, εξακολουθούν να προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 9 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση σε 528 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο σύνολο της τελευταίας δεκαετίας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις