Η γερμανική ένωση αγροτών καταγγέλλει τα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης

Ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των αγροτών που συγκλόνισαν την Ευρώπη νωρίτερα φέτος, οι κυβερνητικές κοινοβουλευτικές ομάδες στη Γερμανία συμφώνησαν να εισαγάγουν ένα πακέτο μέτρων ανακούφισης για τον γεωργικό τομέα, εν μέσω της δυσαρέσκειας της οργάνωσης των αγροτών.

Οι αγρότες σάρωσαν όλη την Ευρώπη σε ένα κύμα μαζικών διαμαρτυριών στα τέλη του περασμένου έτους. Στη Γερμανία, κατέβηκαν στους δρόμους κατά των σχεδιαζόμενων περικοπών στις επιδοτήσεις για το πετρέλαιο κίνησης.

Την Τρίτη (25 Ιουνίου), ο επικεφαλής της φιλελεύθερης ομάδας στην Μπούντεσταγκ, Κρίστιαν Ντουρ (FDP/Renew), ανακοίνωσε ότι "ως συνασπισμός, συμφωνήσαμε να εισαγάγουμε ένα σημαντικό πακέτο ανακούφισης για τους αγρότες".

Οι τρεις κοινοβουλευτικοί ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού - SPD, Πράσινοι και FDP - δήλωσαν ότι, "όπως υποσχέθηκαν", θα εισαγάγουν διάφορα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής γεωργίας.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η επαναφορά φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως η εξομάλυνση του εισοδήματος. Αυτό επιτρέπει φορολογικές εκπτώσεις σε οικονομικά αδύναμα έτη, οι οποίες συμψηφίζονται με ισχυρότερα έτη. Αυτό θα είναι δυνατόν να επιβληθεί αναδρομικά από το 2023 έως το 2026. Ωστόσο, η Επιτροπή της ΕΕ θα εξακολουθεί να έχει τον τελικό λόγο για το μέτρο αυτό.

Επιπλέον, η δέσμη μέτρων στοχεύει να ανταποκριθεί στα πανευρωπαϊκά αιτήματα για μείωση της γραφειοκρατίας για τους γεωργούς.

Οι προηγούμενες περικοπές στις εκπτώσεις στα καύσιμα, που προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες, προτάθηκαν επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπρεπε να καλύψει μια τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον αρχικά προγραμματισμένο προϋπολογισμό.

Ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων, αρκετοί αυτοκινητόδρομοι και τα κέντρα των πόλεων αποκλείστηκαν. Τον Ιανουάριο, η διαμαρτυρία κορυφώθηκε με μια συγκέντρωση περίπου 30.000 ατόμων και 5.000 τρακτέρ στο Βερολίνο.

Οι αγρότες δεν πείθονται

Η ανακοίνωση της συμφωνίας δεν ήταν τυχαία. Την επόμενη ημέρα - την Τετάρτη - η Γερμανική Ένωση Αγροτών άνοιξε την "Ημέρα των Γερμανών Αγροτών", όπου η δέσμη μέτρων τράβηξε την προσοχή.

Στην εναρκτήρια κεντρική ομιλία του, ωστόσο, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών, Joachim Rukwied ήταν σαφής απορρίπτοντας το πακέτο λέγοντας: "Αυτό δεν είναι ένα πακέτο ανακούφισης. Είναι απλώς ένα μικρό πακέτο και απέχει έτη φωτός από αυτό που είναι απαραίτητο".

Ο Rukwied επανέλαβε το αίτημά του για ένα αφορολόγητο αμοιβαίο ταμείο κρίσης για τους αγρότες, έναν μηχανισμό που θα χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις που έχουν αποθηκευτεί σε έναν θετικό οικονομικό κύκλο για να χρησιμοποιηθούν σε πιο δύσκολους καιρούς χωρίς να φορολογούνται. "Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για να μπορέσουμε να αμβλύνουμε και να αντισταθμίσουμε τις αυξανόμενες προκλήσεις και διακυμάνσεις στο κλίμα, τις αποδόσεις και τις αγορές μέσω της φορολογίας".

Ο πρόεδρος των αγροτών απέρριψε επίσης την προαναφερθείσα ιδέα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD/S&D) για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 ευρώ. Αντίθετα, είναι απαραίτητη η τιμολογιακή αυτονομία, τόνισε ζητώντας "αναπροσανατολισμό της πολιτικής".

Σύμφωνα με τους αγρότες, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στις διαμαρτυρίες στις αρχές του έτους δεν κρίθηκε ικανοποιητική, αλλά οι πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ ήταν επιτυχείς.

Οι πανευρωπαϊκές διαμαρτυρίες είχαν "επιφέρει μια αλλαγή στην ατζέντα της αγροτικής πολιτικής στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες", δήλωσε ο Rukwied.

Τόνισε την επιτυχία της προσαρμογής των προτύπων ΓΑΙΑΚ, των οικολογικών απαιτήσεων που πρέπει να τηρούν οι αγρότες για να έχουν πρόσβαση στη στήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Σύμφωνα με τον επικεφαλής των αγροτών, μια άλλη καλή είδηση από τις Βρυξέλλες ήταν η απόσυρση του αμφιλεγόμενου κανονισμού για τα φυτοφάρμακα.

"Στις Βρυξέλλες, αλλάξαμε την πολιτική ατζέντα, τουλάχιστον όσον αφορά την πολιτική, αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμη κάποια δουλειά στο προσωπικό της Επιτροπής", πρόσθεσε ακόμη ο Rukwied.

Σύμφωνα με τον Rukwied, οι ευρωπαϊκές εκλογές ήταν μια "προειδοποιητική βολή". Ερμήνευσε τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως σαφή έκφραση "δυσαρέσκειας για την κατεύθυνση της πολιτικής".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις