Η Τουρκία αναμένει συγκομιδή σιταριού 21 εκατομμυρίων τόνων για την περίοδο 2024/25, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου TurkStat. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μείωση 4,5% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, αλλά η ποιότητα του σιταριού παραμένει υψηλή στις περισσότερες περιοχές.
Τρέχοντα αποθέματα σιταριού
Το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) αναφέρει ότι τα αποθέματα σιταριού της Τουρκίας ανέρχονται σε 8,1 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 1,5 εκατομμύριο τόνους χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο.
Κυβερνητικά μέτρα και αντιδράσεις της αγοράς
Σε απάντηση στην υψηλή παραγωγή και τα σημαντικά αποθέματα, το Τουρκικό Συμβούλιο Σιτηρών (TMO) αγοράζει σιτάρι σε χαμηλές τιμές, μια κίνηση που δεν έγινε δεκτή με καλό τρόπο από τους αγρότες που αντιμετωπίζουν πληθωρισμό 75%. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι τουρκικές αρχές εφάρμοσαν απαγόρευση των εισαγωγών σιταριού από τις 6 Ιουνίου. Πολλοί συμμετέχοντες στην εγχώρια αγορά πιστεύουν ότι η απαγόρευση αυτή μπορεί να παραταθεί μέχρι το τέλος του 2024, ανάλογα με τα αποθέματα και την ποιότητα του σιταριού.
Η αγορά αντέδρασε στην απαγόρευση των εισαγωγών με μείωση των τιμών, επηρεάζοντας κυρίως το κόστος των ναύλων στην Αζοφική Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά, περιοχές που προηγουμένως δραστηριοποιούνταν με παραδόσεις σιταριού από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι τιμές των ναύλων για την καμποτάζ μεταφορά σιταριού από τη Ρωσία στην Τουρκία μειώθηκαν από 28-30 δολάρια ανά τόνο σε 13 δολάρια ανά τόνο.
Επιπτώσεις για τις ρωσικές εξαγωγές σιταριού
Με την απαγόρευση εισαγωγών της Τουρκίας σε ισχύ, η Ρωσία θα πρέπει να βρει νέες αγορές για το σιτάρι της. Πιθανοί προορισμοί περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, τη Συρία και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό με την Ουκρανία, η οποία επίσης εξάγει σιτάρι σε αυτές τις περιοχές.
Επόμενες διπλωματικές συζητήσεις
Η αγορά παρακολουθεί στενά την επικείμενη συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας και της Ρωσίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 3-4 Ιουλίου στην Αστάνα. Η Ρωσία αναμένεται να ζητήσει εξαίρεση από την απαγόρευση εισαγωγής σιταριού για να συνεχίσει τις προμήθειές της στην Τουρκική Δημοκρατία.
Δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για διεθνείς διαγωνισμούς
Σύμφωνα με τον χρηματιστή Kronmark Turkey, η TMO δεν σχεδιάζει προς το παρόν τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την αγορά σιταριού λόγω των σημαντικών αποθεμάτων που υπάρχουν ήδη στη χώρα. Οι μελλοντικές αγορές θα εξαρτηθούν από την εγχώρια ζήτηση για σιτάρι.
Καθώς η Τουρκική Δημοκρατία διαχειρίζεται τη δυναμική της αγοράς σιταριού με υψηλά αποθέματα και ισχυρή συγκομιδή, η πιθανή επέκταση της απαγόρευσης εισαγωγών αντανακλά τη στρατηγική προσέγγιση της χώρας για τη διαχείριση της τοπικής προσφοράς και ζήτησης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τα αποτελέσματα των διπλωματικών συζητήσεων και τις προσαρμογές της αγοράς για να προβλέψουν τις μελλοντικές τάσεις και ευκαιρίες.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις