Σιτάρι: Υποχωρεί η τιμή στην Ε.Ε.

Το ευρωπαϊκό σιτάρι έκλεισε χαμηλότερα την Παρασκευή, αφού η αμερικανική κυβέρνηση εκτίμησε ότι οι φυτεύσεις καλαμποκιού ήταν πολύ υψηλότερες από τις προσδοκίες, ρίχνοντας το καλαμπόκι, με το σιτάρι να ακολουθεί.

Το αλεσμένο σιτάρι του πρώτου μήνα Σεπτεμβρίου στο Euronext με έδρα το Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,4% στα 224 ευρώ ανά μετρικό τόνο.

Την ίδια ώρα, το πιο ενεργό συμβόλαιο καλαμποκιού στο Chicago Board of Trade (CBOT) Cv1 σημείωνε πτώση 4% στα 4,05-3/4 δολάρια το μπούσελ, αφού άγγιξε το χαμηλό του συμβολαίου στα 3,99-1/2 δολάρια το μπούσελ. Το σιτάρι Wv1 σημείωνε πτώση 1,3% στα 5,72 δολάρια το μπούσελ.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αύξησε την Παρασκευή την τριμηνιαία εκτίμησή του για τις φυτεύσεις καλαμποκιού στα 91,5 εκατ. στρέμματα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 90,353 εκατ. στρέμματα και από την εκτίμηση του Μαρτίου για 90,036 εκατ. στρέμματα.

"Η έκθεση του USDA ήταν σίγουρα πτωτική", δήλωσε ένας Γάλλος έμπορος. "Το καλαμπόκι είναι ο κύριος οδηγός, παρασύροντας το σιτάρι στο πέρασμά του".

Στην Ευρώπη, η συγκομιδή του χειμερινού κριθαριού και της ελαιοκράμβης ξεκίνησε σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, του μεγαλύτερου παραγωγού σιτηρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους αγρότες να αναφέρουν χαμηλές αποδόσεις στις πρώτες κοπές.

Η FranceAgriMer μείωσε τις αξιολογήσεις της για τις περισσότερες χειμερινές καλλιέργειες την Παρασκευή, με το 60% του γαλλικού μαλακού σιταριού να αξιολογείται ως σε καλή ή άριστη κατάσταση έως τις 24 Ιουνίου, από 62% μια εβδομάδα νωρίτερα και από 81% πριν από ένα χρόνο.

Η αξιολόγηση ήταν η χαμηλότερη για αυτή την εποχή του έτους από το 2020, όταν οι γαλλικές καλλιέργειες σιταριού επηρεάστηκαν επίσης από τις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της φύτευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της FranceAgriMer.

Η αξιολόγηση του χειμερινού κριθαριού έχασε 1 ποσοστιαία μονάδα και το 63% των καλλιεργειών χαρακτηρίστηκε σε καλή ή εξαιρετική κατάσταση. Το κριθάρι είναι η πρώτη καλλιέργεια που συγκομίζεται. Οι φόβοι για ασθένειες και τα υψηλά επίπεδα μυκοτονίνης για τα σιτηρά στα χωράφια εξακολουθούν να ανησυχούν τους αγρότες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε την Πέμπτη την πρόβλεψή της για την κύρια σοδειά σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος σε 121,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, από 120,2 εκατομμύρια που προέβλεπε πριν από ένα μήνα, καθώς ανέμενε μεγαλύτερη έκταση προς συγκομιδή. Αυτό θα εξακολουθούσε να αποτελεί χαμηλό τετραετίας.

Η Επιτροπή αύξησε επίσης τις προβλέψεις της για τις εξαγωγές σιταριού της ΕΕ για την τρέχουσα και την επόμενη περίοδο.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις