Η Κίνα ψηφίζει νέο νόμο για την προστασία των δικαιωμάτων των αγροτών στη γη

Η Κίνα ψήφισε την Παρασκευή νόμο για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των αγροτών στη γη και τη στήριξη της ανάπτυξης των κολεκτίβων των χωριών, με στόχο την ενίσχυση της προβληματικής αγροτικής οικονομίας της χώρας και την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας, ενημέρωσαν επικαλούμενα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ όλες οι γεωργικές εκτάσεις στην Κίνα είναι κρατικές, οι αγρότες έχουν δικαιώματα μίσθωσης γης για δεκαετίες που ασκούνται για λογαριασμό τους από κολεκτίβες, οι οποίες έχουν επικριθεί ότι δεν δίνουν επαρκή φωνή στους αγρότες.

Ο νέος νόμος για τις αγροτικές συλλογικές οικονομικές οργανώσεις, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου 2025, ορίζει τον ρόλο των αγροτικών συλλογικοτήτων και θα παρέχει στους αγρότες εποπτεία των συλλογικοτήτων.

Στοχεύει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των συλλογικών οργανώσεων και των μελών τους και ενθαρρύνει φορολογικά και φορολογικά μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης της αγροτικής συλλογικής οικονομίας, ανέφερε το Xinhua.

Επί του παρόντος, οι χωρικοί μπορούν θεωρητικά να αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για την πώληση ή την ανάπτυξη της γης. Στην πράξη, ωστόσο, οι κρατικοί αξιωματούχοι συνήθως αποφασίζουν. Και ελπίζοντας να κερδίσουν επενδύσεις ή άλλα οικονομικά οφέλη, συχνά παρακάμπτουν τις επιθυμίες των αγροτών.

Οι αγρότες έχουν υποστηρίξει ότι το σημερινό σύστημα δίνει στους κρατικούς αξιωματούχους υπερβολικά μεγάλη εξουσία να παίρνουν γη με μικρή ή καθόλου αποζημίωση. Οι αρπαγές γης έχουν αποτελέσει αιτία κοινωνικών αναταραχών στο παρελθόν.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις