Ακόμα ένα χρηματικό πρόστιμο, ύψους περίπου 63 εκατομμυρίων ευρώ, καλείται να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, βυθίζοντας τους αγρότες σε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Η καμπάνα
που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έρχεται να προστεθεί στο ήδη βαρύ φορτίο προστίμων που καλείται να σηκώσει ο οργανισμός, φέρνοντας τους αγρότες σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.
Δυστυχώς, τα πρόστιμα αυτά δεν βαραίνουν μόνο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τους ίδιους τους αγρότες. Κάθε ευρώ που χάνεται σε πρόστιμα, είναι χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν δοθεί ως άμεσες πληρωμές ή να είχαν επενδυθεί στην αγροτική ανάπτυξη.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική, αν λάβουμε υπόψη ότι τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένουν άλυτα. Τα περιβόητα πληροφοριακά συστήματα, για τα οποία έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά, δε λειτουργούν κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει ανοίξει ακόμη το περιβόητο ΟΣΔΕ, αφήνοντας τους αγρότες να παραμένουν άπραγοι την έναρξη της υποβολής δηλώσεων.... αρχές Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, τα πρόστιμα φέρνουν και πάλι στην επιφάνεια τα άλυτα - εδώ και καιρό - προβλήματα που ταλαιπωρούν τον πρωτογενή τομέα. Ποιος φταίει; Ποιος ευθύνεται για την κακοδιαχείριση και την έλλειψη αποτελεσμάτων;
Είναι εύλογα τα ερωτήματα που τίθενται από τους αγρότες, οι οποίοι νιώθουν απογοητευμένοι και αδικημένοι. Ζητούν απαντήσεις και λύσεις, όχι νέα βάρη.
Πάντως η Επιτροπή, με επιστολή της με αριθμό ARES20244751508/2.7.2024, έφερε στο φως σοβαρές παρατυπίες κατά τον έλεγχο της πληρωμής που έκανε στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το οικονομικό έτος 2023.
Τα ευρήματα, βασισμένα σε ελέγχους, αποκαλύπτουν λανθασμένο υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης στο πλαίσιο του ΕΓΤΕ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων) και μη ορθή επαλήθευση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για μέτρα στα πλαίσια των ΟΣΔΕ 10, 11( Βιολογικές καλλιέργειες ) και 13 του ΕΓΤΑΑ( Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης).
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι παρατυπίες αυτές φέρουν συστηματικό χαρακτήρα, οδηγώντας στην πρόταση για άμεση δημοσιονομική διόρθωση ύψους τουλάχιστον 10%. Η πρόταση λαμβάνει υπόψη τον υπολογισμό του κινδύνου για το Ταμείο από τον Φορέα Πιστοποίησης, ο οποίος ανέρχεται σε 63.035.249,77 ευρώ.
Η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να απαντήσουν επίσημα εντός δύο μηνών από την παραλαβή της επιστολής. Η απάντηση οφείλει να περιλαμβάνει:
- Τις διορθωτικές ενέργειες που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν, με αναλυτικό χρονοδιάγραμμα και δεικτές παρακολούθησης της υλοποίησής τους.
- Την τεκμηρίωση τυχόν αντίθεσης στα ευρήματα της Επιτροπής.
- Τον υπολογισμό του πραγματικού κινδύνου για το Ταμείο.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το Κράτος Μέλος καλείται να τεκμηριώσει την αντίθεσή του στα ευρήματα και να υπολογίσει εκ νέου τον κίνδυνο για το Ταμείο.
Η αποκάλυψη των παρατυπιών αυτών εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ από την Ελλάδα. Η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος από τις ελληνικές αρχές είναι απαραίτητη για την αποφυγή επιστροφής πόρων και την διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων.