Η Κίνα από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στην… Αμερική

Τα τελευταία χρόνια, κινεζικές εταιρείες και επενδυτές αγόρασαν γη στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξαγοράζουν μεγάλες εταιρείες τροφίμων, όπως η Smithfield Foods, η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας χοιρινού κρέατος της χώρας. Αυτό, στα μάτια των Αμερικανών νομοθετών, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα: η Κίνα, παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι επίσης ο υπ' αριθμόν ένα στρατηγικός αντίπαλος .

Και, παρόλο που αυτή η κινεζική ιδιοκτησία είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνόλου της γης που ανήκει στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση φοβάται ότι η Κίνα μπορεί να επεκτείνει τον έλεγχό της και να αποκτήσει πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες.

Έλεγχος γης . Οι κινεζικές ξένες επενδύσεις σε αγροτικές εκτάσεις των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί 10 φορές την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας. Οι κινεζικές οντότητες κατείχαν περισσότερα από 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα γεωργικής γης με εκτιμώμενη αξία περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2021. Ανήκουν σε 85 Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι μπορεί να είναι ιδιώτες, εταιρείες ή κυβέρνηση.

Ωστόσο, η γη που ανήκει στην Κίνα αντιπροσωπεύει ένα μικρό μερίδιο γης σε ξένα χέρια: κατατάσσεται στη 18η θέση στη λίστα των διεθνών επενδυτών . Αλλά το γεωπολιτικό βάρος και οι στρατηγικοί στόχοι του, που διαφέρουν πολύ από τα δυτικά σχέδια, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτά τα εδάφη.

Ποιανού είναι; Το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει σε εταιρείες. Αλλά το Κογκρέσο ανησυχεί περισσότερο ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι μέρος ενός σχεδίου για επέκταση του ελέγχου του. «Δεν γνωρίζω ότι γνωρίζουμε με βεβαιότητα όλες τις ξένες εκτάσεις που είναι δυνητικά ιδιοκτησία Κινέζων ατόμων ή ανθρώπων που ελέγχονται από την κινεζική κυβέρνηση», δήλωσε ο γερουσιαστής Jon Tester , Δημοκρατικός, στο Κογκρέσο.

Πρέπει να αναφερθεί ότι όλη αυτή η κινεζική περιουσία είναι πολύ συγκεντρωμένη. Όπως εξηγείται σε αυτήν την έκθεση NPR , περισσότερο από το 80% βρίσκεται στα χέρια της Smithfield Foods και ενός δισεκατομμυριούχου που ονομάζεται Sun Guangxin, μέσω της Brazos Highland Properties και της Harvest Texas. Η Sun χρησιμοποίησε αυτές τις εταιρείες για να αγοράσει περισσότερα από 160 τετραγωνικά μίλια στο Τέξας για ένα προτεινόμενο αιολικό πάρκο. Αλλά το έργο δεν μπόρεσε να δει το πράσινο φως λόγω ενός νόμου της πολιτείας που απαγορεύει στους αλλοδαπούς να έχουν πρόσβαση στο ενεργειακό δίκτυο του Τέξας.

Κοντά σε στρατιωτικές βάσεις. Οι περισσότερες επικρίσεις έγιναν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν μια άλλη κινεζική εταιρεία, η Fufeng Group, εμποδίστηκε επίσης να κατασκευάσει μια ανεμογεννήτρια στη στεριά κοντά σε μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Βόρειας Ντακότα . Γεγονός που αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «κίνδυνο για την ασφάλεια». Μετά από όλη την αναταραχή με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε τον Φεβρουάριο , οι ανησυχίες ότι το Πεκίνο προσπαθεί να πραγματοποιήσει κατασκοπευτική εργασία ή να διακόψει τις στρατιωτικές επικοινωνίες στο έδαφος των ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί.

Ειδικά όταν πολλά από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται κοντά σε εγκαταστάσεις Άμυνας. "Αυτό που λείπει εδώ είναι πολλές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται αυτές οι συγκεκριμένες τοποθεσίες ή οι αγορές γεωργικών εκτάσεων κοντά στη στρατιωτική βάση", δήλωσε ο Κρεγκ Σίνγκλετον , ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών.

Θέλουν να το αποφύγουν . Για το λόγο αυτό, πολλοί νομοθέτες (και των δύο μερών) θέλουν να περιορίσουν τις αγορές από κινεζικές εταιρείες, ειδικά εκείνες που έχουν δεσμούς με την κυβέρνηση. Και για το σκοπό αυτό, υπάρχουν ήδη πολλά νομοσχέδια στο Κογκρέσο που στοχεύουν στην αύξηση των εξουσιών της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ να εξετάζει τις συμφωνίες ξένων επενδύσεων μέσα από το πρίσμα της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και να ενισχύσει τα συστήματα επαλήθευσης και πληροφόρησης.

Ξεχωριστά, η κυβέρνηση Μπάιντεν αυστηροποιεί τις πολιτικές σχετικά με το ποιος μπορεί να αγοράσει γη κοντά σε στρατιωτικές βάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μια αντίδραση εναντίον των Ασιατοαμερικανών και να κινδυνεύσουν να πυροδοτήσουν ευρύτερη κινεζική ξενοφοβία που έχει ήδη παρατηρηθεί σε ορισμένα κράτη.

Εν μέσω εμπορικής και γεωπολιτικής έντασης. Επιπλέον, αυτή η τάση εμφανίζεται σε μια περίοδο της ιστορίας κατά την οποία οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών σε εμπορικά και γεωπολιτικά θέματα δεν παύουν. Επίσης σε ένα πλαίσιο στο οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα ενισχύει τις επενδύσεις του στην ξένη γεωργία ως μέρος των σχεδίων οικονομικής ανάπτυξης «One Belt One Road», με στόχο τον έλεγχο μεγαλύτερου μέρους της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Επίσης σε άλλους κλάδους όπως η εξόρυξη και ο έλεγχος των λιμενικών υποδομών σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις