Το ελαιόλαδο αποτελούσε ανέκαθεν το σημαντικότερο προϊόν της ισπανικής γαστρονομίας, αλλά η κατανάλωσή του μειώνεται από το 2022 λόγω της αύξησης των τιμών. Το κόστος αυτού του προϊόντος έχει αυξηθεί κατά 177% τα τελευταία 3 χρόνια. Οι κάτοικοι έχουν αντιδράσει σε αυτό το γεγονός με σημαντική μείωση της κατανάλωσής του - αναφέρει το FinancialTime
Πέρυσι, τα ισπανικά νοικοκυριά κατανάλωσαν 376,5 χιλιάδες λίτρα ελαιολάδου, δηλαδή 43,5 χιλιάδες λίτρα λιγότερα από ό,τι το 2022. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η μείωση της κατανάλωσης κατά 10,4% μέσα σε ένα χρόνο είναι η μεγαλύτερη ετήσια μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος αυτού από τότε που άρχισαν οι στατιστικές.
Ο Ignacio Silva, διευθύνων σύμβουλος της Deoleo, του μεγαλύτερου πωλητή ελαιολάδου στον κόσμο βάσει εσόδων, δήλωσε ότι οι λιτοί καταναλωτές αλλάζουν τις συνήθειές τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ξηρασίας που κατέστρεψε τις καλλιέργειες.
"Έχουμε σαφώς φτάσει σε μια τιμή που αποτελεί πρόβλημα για τους Ισπανούς και Ιταλούς καταναλωτές. Πριν από έξι με οκτώ μήνες αρχίσαμε να παρατηρούμε ότι όταν περάσαμε το φράγμα των 8 ευρώ ανά λίτρο, οι άνθρωποι κατανάλωναν λιγότερο ή μεταπηδούσαν σε φυτικά έλαια", είπε.
Οι ξηρασίες και οι καύσωνες που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή έχουν μειώσει την παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, καθώς και σε άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, οδηγώντας σε παγκόσμια έλλειψη.
Μόνο 2,4 εκατομμύρια τόνοι παρήχθησαν τις δύο τελευταίες περιόδους, πολύ λιγότεροι από τη συνήθη ετήσια ζήτηση των 3,2 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με τον Juan Vilar, Ισπανό σύμβουλο παραγωγών και εμπόρων ελαιολάδου. "Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που είχαμε δύο κακές εποχές τη μία μετά την άλλη", δήλωσε.
Οι απαγορεύσεις εξαγωγών που έχουν επιβληθεί από ορισμένες χώρες έχουν επίσης δημιουργήσει πρόσθετη πίεση. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, η Τουρκία επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο απαγόρευση εξαγωγών - που τώρα έχει μερικώς αρθεί - για το χύμα και το βαρέλι ελαιόλαδο. Η Συρία και το Μαρόκο περιόρισαν επίσης τις εξαγωγές τον Οκτώβριο, μειώνοντας περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες και ανεβάζοντας τις τιμές.
Νωρίτερα φέτος, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ ανέφερε αυξήσεις τιμών σε όλο το μπλοκ, με τους αγοραστές στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία να βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται κατά περισσότερο από 60% σε ετήσια βάση. Οι Ιταλοί είδαν αύξηση 45%.
Στην Ισπανία, η οποία παράγει περισσότερο ελαιόλαδο από οποιονδήποτε άλλον, οι καταναλωτές αγόρασαν 22% λιγότερο κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες του τρέχοντος έτους από ό,τι το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου. Ο όγκος των πωλήσεων είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το 2022, όταν οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται.
Η Deoleo δηλώνει, ότι οι όγκοι πωλήσεων έχουν μειωθεί και στις ΗΠΑ, αλλά όχι τόσο απότομα όσο στη Μεσόγειο. "Στις ΗΠΑ, νέοι καταναλωτές εισέρχονται στην κατηγορία κάθε μέρα", δήλωσε η Silva. "Αυτή η αύξηση της διείσδυσης μπορεί να επιβραδύνεται, αλλά εξακολουθεί να συμβαίνει επειδή υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες".
Οι ΗΠΑ, οι οποίες προμηθεύονται το μεγαλύτερο μέρος του ελαιολάδου τους από την Ισπανία και την Ιταλία, εισάγουν τώρα λιγότερο αλλά σε υψηλότερη τιμή. Πέρυσι, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο αγόρασε σχεδόν 350.000 τόνους αξίας 2,19 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με 410.000 τόνους αξίας 1,86 δισ. δολαρίων το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου - γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένοι αγοραστές αποτρέπονται επίσης από τις υψηλότερες τιμές.
Στην Ισπανία, όπου το ελαιόλαδο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της αγροτικής οικονομίας στο νότο, οι ανήσυχοι αγρότες ελπίζουν ότι οι ανοιξιάτικες βροχές και οι λιγότερο έντονες θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα οδηγήσουν σε μια βελτιωμένη συγκομιδή μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου.
Ο Silva δήλωσε: "Η σοδειά είναι πολύ καλή: "Το ένα πρόβλημα είναι η τιμή, η οποία μειώνει τις ποσότητες, αλλά το άλλο είναι η διαθεσιμότητα... Το ελαιόλαδο απλά δεν είναι διαθέσιμο. Δεν υπάρχει λάδι στα εργοστάσια σήμερα".
Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία έχει μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ. Από το μέγιστο των 1,49 εκατομμυρίων τόνων το 2021-2022, η ξηρασία και οι καύσωνες μείωσαν την παραγωγή της στους 666.000 τόνους το 2022-2023, πριν ανακάμψει σε μικρό βαθμό στους 851.000 τόνους το 2023-2024, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.
Η Ιταλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός, συγκομίζει λιγότερους από 240.000 τόνους το 2023, μειωμένους κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, παρήγαγε μόλις 120.000 τόνους ελιές φέτος, λιγότερο από το ήμισυ της προηγούμενης σοδειάς.
Ο αναλυτής της Expana, Kyle Holland, πιστεύει ότι ευθύνεται ο καιρός: "Υπήρξε πολύ ζέστη, ξηρασία και πολύς καιρός".
Η Deoleo, η οποία δεν διαθέτει δικούς της ελαιώνες, προσπάθησε να καλύψει την έλλειψη προσφοράς εισάγοντας ελαιόλαδο από την Αργεντινή και τη Χιλή. Ενώ οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν, η Silva ισχυρίζεται ότι η εταιρεία διατήρησε το περιθώριο κέρδους της μετακυλίοντας σταδιακά το 90% της αύξησης στους καταναλωτές. Το 2023, κατέγραψε καθαρά κέρδη 30 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις 838 εκατ. ευρώ.
Οι Ισπανοί, που είχαν συνηθίσει να πληρώνουν λιγότερο από 5 ευρώ ανά λίτρο παρθένου ελαιολάδου πριν από τέσσερα χρόνια, είδαν έκπληκτοι τις τιμές για τις premium μάρκες να αυξάνονται στα 14 ευρώ.
Στην Ιταλία, μια πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Piepoli διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των αγοραστών έχει μειώσει την κατανάλωση ελαιολάδου καθώς οι τιμές αυξήθηκαν στα 9 ευρώ το μπουκάλι. Οι αναλυτές προειδοποιούν επίσης ότι οι νεότεροι Ιταλοί και Ισπανοί μαγειρεύουν λιγότερο στο σπίτι, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση.
Ο Silva δήλωσε ότι για "ζεστή" χρήση, δηλαδή για τηγάνισμα, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κόστους, όπως το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Deoleo είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ισπανίας και της Ιταλίας, των πιο ώριμων αγορών, που αντιπροσωπεύουν το 41% των πωλήσεων. Προέβλεψε ότι οι αλλαγές στις συνήθειες θα αποδειχθούν προσωρινές και όχι διαρθρωτικές μόλις βελτιωθούν οι αποδόσεις. "Οι τιμές θα μειωθούν κατά τη διάρκεια του έτους", δήλωσε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις