FAO: Το Μαρόκο θα γίνει ένας από τους 6 μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο το 2024

Το Μαρόκο βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει ένας από τους έξι μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο το 2024, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Η είδηση έρχεται στον απόηχο των σοβαρών κλιματικών συνθηκών που έχουν μειώσει δραστικά την παραγωγή σιταριού της χώρας.

Η έκθεση του FAO προβλέπει ότι οι μαροκινές εισαγωγές σιταριού θα αυξηθούν κατά 19% το επόμενο έτος, φθάνοντας τους 7,5 εκατομμύρια τόνους.

Η σημαντική αύξηση των εισαγωγών οφείλεται στη σημαντική μείωση της εγχώριας παραγωγής, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 40% χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά.

Εν τω μεταξύ, η εθνική συγκομιδή σιταριού του Μαρόκου αναμένεται να είναι χαμηλότερη του μέσου όρου, συνολικά περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους.

Η αλλαγή αυτή θα τοποθετήσει το Μαρόκο ως τον έκτο μεγαλύτερο εισαγωγέα σιταριού παγκοσμίως, συμβάλλοντας σημαντικά στην αυξανόμενη ζήτηση εισαγωγών από την αφρικανική ήπειρο.

Η συνολική ζήτηση σιταριού στην Αφρική αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2%, φθάνοντας το ρεκόρ των 55,6 εκατομμυρίων τόνων.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επηρέασαν τη συγκομιδή σιταριού στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Οι σημαντικές ελλείψεις βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει σημαντικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Ενώ η παραγωγή σιταριού της Αλγερίας αναμένεται να παραμείνει σταθερή, η Τυνησία ενδέχεται να σημειώσει μικρή αύξηση.

Στην Αίγυπτο, η παραγωγή αναμένεται να παραμείνει κοντά στα περσινά υψηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά, η Αίγυπτος θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή σιταριού προβλέπεται να παρουσιάσει ελαφρά στασιμότητα το 2024, με οριακή μείωση 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανεβάζοντας το σύνολο στους 787 εκατομμύρια τόνους.

Η στασιμότητα οφείλεται κυρίως στις μειωμένες σοδειές σε αρκετές βασικές χώρες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ουκρανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βόρεια Ιρλανδία.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις