Θετικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του 2024 για την καμπάνια HEVA

Εκθέσεις, masterclasses και ταξίδια εξοικείωσης: το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κλείνει το πρώτο εξάμηνο του έτους με άφθονες προωθητικές ενέργειες για τους ηφαιστειακούς οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη, SoaveLessini Durello αλλά και τα τυριά ΠΟΠ Monte Veronese

 

 Από την Ισπανία στη Γερμανία και τη Σουηδία, και μετά πίσω στην Ιταλία και την Ελλάδα: σε πλήθος εκδηλώσεων συμμετείχε το Heva - Heroes of Europe Volcanic Agriculture, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του μέτρου 1144 για την προώθηση και την αύξηση αναγνωρισιμότητας των προϊόντων που παράγονται σε ηφαιστειακά εδάφη.

Στην εκστρατεία συμμετείχαν η Ιταλία και η Ελλάδα, και ειδικότερα οι κοινοπραξίες οινοπαραγωγών της Ιταλίας στις περιοχές Soave και Lessini Durello, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων - Santo Wines και η Κοινοπραξία για την προστασία του τυριού Monte Veronese στην περιοχή Veneto.

Οι προωθητικές ενέργειες κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους είδαν το Heva να παρουσιάζεται σε masterclassesστην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, και όχι μόνο: το έργο συμμετείχε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες εκθέσεις τροφίμων και κρασιού της Ευρώπης, όπως η ProWein και η ελληνική εκδήλωση Oenorama τον Μάρτιο, καθώς και η Cibus τον Μάιο στην Πάρμα, προσελκύοντας πολυάριθμους επισκέπτες.

Η ανταπόκριση ήταν θετική από τους συμμετέχοντες σε masterclass και τους εκπαιδευτές, οι οποίοι σημείωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης που προωθεί το έργο HEVA.

«Το ενδιαφέρον για τα ηφαιστειακά προϊόντα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο», σημειώνει ο Pedro Ballesteros MW, ο οποίος πραγματοποίησε εκπαιδευτικό σεμινάριο για λογαριασμό του HEVA στη Βαλένθια τον Φεβρουάριο.

«Παρατηρήσαμε μεγάλη περιέργεια και ενδιαφέρον να μάθουν οι συμμετέχοντες περισσότερα για αυτά τα προϊόντα υψηλής ποιότητας, κομψότητας και πολυπλοκότητας, τα οποία ταιριάζουν τόσο καλά με τη σουηδική κουζίνα», καταλήγει η Asa Johansson, πρέσβειρα του HEVA στη Σουηδία και ομιλήτρια στα masterclasses που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.

Παράλληλα, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ειδικό σεμινάριο στους σπουδαστές και αποφοίτους επαγγελματίες HORECA της σχολής WSPC, από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, ο οποίος σχολίασε ότι «είναι η τρίτη φορά που επαναλαμβάνουμε το συγκεκριμένο θεματικό σεμινάριο για ηφαιστειακά κρασιά ΠΟΠ σε συνεργασία με το έργο HEVA, και κάθε χρόνο παρατηρούμε ότι αυξάνεται σταθερά και εντυπωσιακά το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για αυτή την προσπάθεια. Η ηφαιστειακή κληρονομιά  δημιουργεί - πέρα από ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα και εντυπωσιακές καλλιεργητικές πρακτικές - και μια εμφανή και σημαντικότατη σύνδεση μεταξύ του τόπου και του χαρακτήρα των προϊόντων της ηφαιστειακής γης. Στην περίπτωση της Σαντορίνης το ηφαίστειο έχει σμιλέψει τις συνθήκες, το υπέδαφος, τον τρόπο καλλιέργειας, τα πάντα που αφορούν την παραγωγή του Σαντορινιού κρασιού. Δε μπορείς να μπερδέψεις μια Σαντορίνη με άλλο κρασί.»

Για την παροχή πρόσθετων, ακόμη πιο εμπεριστατωμένων πληροφοριών σχετικά με τα εδάφη και τις μεθόδους παραγωγής κρασιών και τυριών από ηφαιστειακά εδάφη, πραγματοποιήθηκε ένα ταξίδι εξοικείωσης με τη συμμετοχή σομελιέεκπαιδευτών οίνου και δημοσιογράφων από τις αγορές-στόχους του προγράμματος - Σουηδία, Ολλανδία και Γερμανία. Από την Ελλάδα έως την Ιταλία, από το νησί της Σαντορίνης έως τα βουνά της Lessinia και τους λόφους του Soave, της μοναδικής οινοπαραγωγικής περιοχής της Ιταλίας που έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα παγκοσμίως σημαντικά συστήματα γεωργικής κληρονομιάς (GIAHS) που αναγνωρίζονται από τον FAO.

«Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε περισσότερα για διαφορετικά terroirs που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους και έχουν αναπτύξει την ίδια τάση για ποιότητα, με βάση παρόμοιες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες, γεωλογική ιστορία, έκθεση και υψόμετρο», σημειώνει ο πρόεδρος της κοινοπραξίας Soave, Cristian Ridolfi. «Χαρακτηριστικά που αντικατοπτρίζονται στα προϊόντα μας, τα οποία, χάρη στις μοναδικές ιδιότητες του εδάφους και τη σκληρή δουλειά των ανθρώπων, αντιπροσωπεύουν μερικές από τις πιο ιστορικές και πιο ενδιαφέρουσες προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης στην Ευρώπη».

«Η Σαντορίνη, ανοιχτή σε συνέργειες και συμπράξεις, προωθεί τους εξαιρετικούς ΠΟΠ οίνους της σε ένα κοινό επίλεκτων επαγγελματιών του κρασιού από μερικές από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές για το ελληνικό κρασί. Συνεργαζόμαστε στενά με τις κοινοπραξίες του Soave και Lessini Durello, αναδεικνύοντας ο καθένας το δικό του μοναδικό terroir, εκπαιδεύοντας επαγγελματίες αλλά και ενημερώνοντας τους καταναλωτές για τα μικρά και μεγάλα θαύματα των ηφαιστειακών οικοσυστημάτων της Ευρώπης», σχολίασε με τη σειρά του ο κ Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος της SantoWines.

Η Γερμανία και η Ολλανδία αποτελούν τους στόχους των προωθητικών ενεργειών που προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες, καθώς το έργο HEVA διοργανώνει μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα σεμινάρια και εκπαιδεύσεις για επαγγελματίες, ενώ παράλληλα συμμετέχει στην  Espó Berlin, μια εξέχουσα εμπορική έκθεση για την προώθηση των ιταλικών τροφίμων και κρασιών στη γερμανική πρωτεύουσα τον Νοέμβριο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.volcanicagricultureofeurope.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις