Η Μεγάλη Βρετανία έχει τη χαμηλότερη έκταση σιτηρών και ελαιοκράμβης εδώ και 20 χρόνια

Η μέτρια αύξηση των εκτάσεων κριθαριού (6%) και βρώμης (9%) υπεραντισταθμίζεται από τη μείωση των εκτάσεων σιταριού (9%)

Η Μεγάλη Βρετανία έχει τη χαμηλότερη έκταση σιτηρών και ελαιοκράμβης τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια λόγω των καιρικών προκλήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Υπήρξε δραματική μείωση των σιτηρών και της ελαιοκράμβης (OSR) που φυτεύτηκαν στη Μεγάλη Βρετανία φέτος - μείωση κατά 5% το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Η τελευταία έρευνα της AHDB για τη φύτευση και τις ποικιλίες πραγματοποιήθηκε από τις 15 Απριλίου έως τις 14 Ιουνίου 2024.

Δείχνει ότι η μέτρια αύξηση των εκτάσεων κριθαριού (6%) και βρώμης (9%) υπεραντισταθμίζεται από τη μείωση των εκτάσεων σιταριού και OSR (9% και 21% αντίστοιχα).

Σύμφωνα με το Met Office, οι βροχοπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024 ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί από το 1836, με 1.157 mm. Ήταν 25% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Ο αναλυτής της AHDB Matt Darragh δήλωσε ότι οι σημαντικές βροχοπτώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο περιόρισαν σημαντικά την ευκαιρία που είχαν οι αγρότες να προβούν σε χειμερινές και εαρινές φυτεύσεις .

"Επιπλέον, σήμαινε δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας για τις καλλιέργειες που φυτεύτηκαν, με τις ώρες ηλιοφάνειας να είναι οι χαμηλότερες από το 1995 - 96", είπε.

"Οι μειώσεις στις χειμερινές καλλιέργειες και οι αυξήσεις στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες είναι λιγότερο σοβαρές από ό,τι έδειξε η έρευνα Early Bird Survey (EBS) της AHDB στις αρχές Μαρτίου.

"Ωστόσο, αυτό πιθανότατα αντανακλά τις υγρότερες από τις συνήθεις συνθήκες που συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Ορισμένες χειμερινές καλλιέργειες, οι οποίες ήταν σε κακή κατάσταση και στόχος ήταν να αντικατασταθούν με ανοιξιάτικες επιλογές, ενδέχεται να διατηρήθηκαν επειδή ο καιρός προσέφερε περιορισμένα παράθυρα για τη σπορά ανοιξιάτικων καλλιεργειών".

Συνολικά, η μειωμένη έκταση και οι χειρότερες συνθήκες καλλιέργειας, ιδίως για τις χειμερινές καλλιέργειες, υποδηλώνουν χαμηλότερη παραγωγή σιτηρών και OSR το 2024, σύμφωνα με την έρευνα.

Αν και ορισμένες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας επηρεάστηκαν περισσότερο από άλλες, οι περισσότερες είδαν μειώσεις στις καλλιέργειες.

Ωστόσο, στη Βόρεια Ιρλανδία, η συνολική έκταση σιταριού και κριθαριού εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά δύο τοις εκατό σε σχέση με το έτος και κατά έξι τοις εκατό σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, στα 30,5 Kha.
Τι δείχνει η έρευνα;

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας AHDB για τη φύτευση και τις ποικιλίες 2024 περιλαμβάνουν:

- Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η συνολική έκταση σιταριού εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1.560 Kha, εννέα τοις εκατό χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για τη δεύτερη μικρότερη φυτεμένη έκταση από το 1981, μετά το 2020.

- Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η συνολική έκταση κριθαριού είναι αυξημένη κατά έξι τοις εκατό, σε 1.207 Kha. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα τοις εκατό πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας. Η έκταση του εαρινού κριθαριού αυξήθηκε σημαντικά (18%) σε εκτιμώμενη έκταση 804 Kha, την τρίτη μεγαλύτερη έκταση εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Εν τω μεταξύ, το χειμερινό κριθάρι μειώθηκε κατά 12% σε 402 Kha το 2024- δύο τοις εκατό κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

- Στη Μεγάλη Βρετανία, η έκταση βρώμης εκτιμάται σε 180 Kha, μια αύξηση εννέα τοις εκατό από πέρυσι. Ενώ αυτό είναι ιστορικά υψηλό, η έκταση είναι κατά δύο τοις εκατό κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

- Για τη Μεγάλη Βρετανία, η έκταση του OSR εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 21% σε 307 Kha. Αυτή θα είναι η δεύτερη χαμηλότερη έκταση τουλάχιστον από το 2000 και 59% κάτω από την ανώτατη έκταση του 2012 για την ίδια περίοδο.

- Για τη Μεγάλη Βρετανία, η συνολική έκταση σιτηρών μειώνεται κατά 3% σε 2.916 Kha, τη χαμηλότερη έκταση από το 2007.

- Για τη Μεγάλη Βρετανία, η συνολική έκταση σιτηρών και OSR μειώνεται κατά πέντε τοις εκατό σε 3.223 Kha, τη χαμηλότερη έκταση τουλάχιστον από τις αρχές του αιώνα, κυρίως λόγω της ιστορικά χαμηλής έκτασης OSR.