Δημοπράτηση της ΒΙΙ φάσης Αρδευτικού Δικτύου Υπερείας - Ορφανών

Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνου Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥΠΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, δημοπρατήθηκε η ΒΙΙ Φάσης του Διεθνούς διαγωνισμού, (Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών), για υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ, για το έργο  «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας - Ορφανών Ν. Καρδίτσας» .

 

Είναι το τρίτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ (μετά τα έργα:  1.Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού και 2 . Αρδευτικό Δίκτυο Αλμωπαίου) μέσω ΣΔΙΤ

και  αφορά στο  Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας - Ορφανών Ν. Καρδίτσας

προϋπολογισμού  κατασκευής 80.148.358 € (πλέον ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 24.044.507,4 € θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Η Σύμβαση αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία για 23 περίπου χρόνια, σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας. Τα δίκτυα θα αρδεύουν ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση 67.780 στρεμμάτων.

Το Έργο περιλαμβάνει:

  1. Την εκπόνηση των μελετών εφαρμογής –κατασκευαστικών μελετών του Έργου.
  2. Την κατασκευή 11 αυτόνομων δικτύων που θα αρδεύονται  από 97 υφιστάμενες γεωτρήσεις μέχρι τις υδροληψίες. Ειδικότερα περιλαμβάνει την κατασκευή:
  • προσαγωγών από υφιστάμενες γεωτρήσεις μέχρι δεξαμενές μήκους ~82 χλμ
  • 11 δεξαμενές ημερήσιας αναρρύθμισης (7.000 μ³ ~ 11.500 μ³)
  • 11 αντλιοστάσια (52 αντλίες)
  • αρδευτικό δίκτυο από τα αντλιοστάσια μέχρι τις υδροληψίες μήκους ~325 χλμ
  • 1712 καινούργιες υδροληψίες (~40 στρέμματα ανά υδροληψία).

Τη συντήρηση και τη λειτουργία του Αρδευτικού Δικτύου για 23έτη.

 

Τα παραπάνω δίκτυα είναι αυτόνομα και λειτουργικά δεδομένου ότι τροφοδοτούνται από συγκεκριμένες υφιστάμενες γεωτρήσεις που θα εκσυγχρονιστούν.

Το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες, ενώ παράλληλα το Α΄ τμήμα του 28.305 στρ.  θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό στους 18 μήνες.

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας δήλωσε:

 

«Η προώθηση της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας-Ορφανών Ν. Καρδίτσας», αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προτάσσει στις επιλογές της την αγροτική οικονομία και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει το έργο των παραγωγών μας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι χωρίς νερό δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει ζωή. Γι' αυτό και προχωρούμε, μέσω ΣΔΙΤ, με ταχύτατους ρυθμούς τα έξι πρώτα μεγάλα αρδευτικά έργα που έχει ανάγκη η χώρα.

Η ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων και ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην αύξηση της παραγωγής όσος και στη μείωση του κόστους παραγωγής και αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Με τις επιλογές μας στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες μας, στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια».

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις