Ελαιοκράμβη: Η παγκόσμια παραγωγή δεν καλύπτει τη ζήτηση

Η Ένωση για την προώθηση των ελαιούχων σπόρων και σιτηρών, που ιδρύθηκε από τη Γερμανική Ένωση Αγροτών (UFOP), προειδοποίησε για επικείμενη παγκόσμια έλλειψη κραμβόσπορου.

Η οργάνωση ζητά πρόσθετες φυτεύσεις αυτής της ελαιοκομικής καλλιέργειας το 2025.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), η παγκόσμια παραγωγή ελαιοκράμβης προβλέπεται σε 87,2 εκατομμύρια τόνους το 2024/25, μειωμένη κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της μειωμένης έκτασης παραγωγής και των χαμηλότερων αποδόσεων.

Στην Αυστραλία, σημαντικό παραγωγό της καλλιέργειας, η συγκομιδή αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω και εκτιμάται σε 5,4 εκατομμύρια τόνους - 700.000 τόνους κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις και 4,5% λιγότερο από πέρυσι.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις, με την παραγωγή να αναμένεται σε 4,9 εκατομμύρια τόνους, 500.000 τόνους κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Η Δυτική Ευρώπη, ιδίως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν πληγεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των υπερβολικών βροχοπτώσεων και των παρασίτων, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 5,1% η παραγωγή ελαιοκράμβης στην ΕΕ, η οποία αναμένεται τώρα στους 18,7 εκατομμύρια τόνους.

Η UFOP αναμένει άνοδο των τιμών της ελαιοκράμβης και συμβουλεύει τους αγρότες να προσαρμόσουν τα σχέδια σποράς για το 2025 σύμφωνα με τις ανάγκες της αμειψισποράς.

Η αυξανόμενη ζήτηση από τον τομέα των βιοκαυσίμων, λόγω της σταδιακής κατάργησης των βιοκαυσίμων με βάση το φοινικέλαιο στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία, αναμένεται να επηρεάσει την έκταση της ελαιοκράμβης και τις στρατηγικές αμειψισποράς.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις