FAO: Πτώση του Δείκτη Τιμών Δημητριακών τον Ιούνιο

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών (ΔΤΔ) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών μειώθηκε κατά 3% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τις τιμές για τα χονδρόκοκκα σιτηρά, το σιτάρι και το ρύζι να είναι όλες χαμηλότερες, κυρίως λόγω των βελτιωμένων προοπτικών παραγωγής στις κύριες εξαγωγικές χώρες. Η έκθεση κατέγραψε τον ΔΤΚ στις 115,2 μονάδες, περίπου 9% χαμηλότερα από την τιμή του Ιουνίου 2023.

Ο FAO δήλωσε ότι η μείωση των τιμών του σιταριού "αντανακλά κυρίως εποχικές πιέσεις από τις συνεχιζόμενες συγκομιδές στο βόρειο ημισφαίριο".

"Οι ελαφρώς βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής σε ορισμένες σημαντικές εξαγωγικές χώρες, όπως το Καζακστάν και η Ουκρανία, καθώς και η εφαρμογή προσωρινής απαγόρευσης εισαγωγών από την Τουρκία συνέβαλαν επίσης στον ηπιότερο τόνο των τιμών", δήλωσε ο FAO.

Οι τιμές εξαγωγής καλαμποκιού μειώθηκαν επίσης τον Ιούνιο, καθώς οι συγκομιδές στην Αργεντινή και τη Βραζιλία προχώρησαν, με την παραγωγή και στις δύο χώρες να αναμένεται πλέον να είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δήλωσε ο FAO. Επιπλέον, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη φυτεμένη έκταση καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τις γενικά καλές συνθήκες καλλιέργειας, συνέβαλαν επίσης στην πτώση των τιμών.

Μεταξύ άλλων χονδροειδών σιτηρών, οι παγκόσμιες τιμές του κριθαριού και του σόργου μειώθηκαν επίσης τον Ιούνιο. Ο Δείκτης Τιμών Όλου του Ρυζιού του FAO σημείωσε μέτρια μηνιαία μείωση τον Ιούνιο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις γενικά ήρεμες εμπορικές δραστηριότητες.

Παρά τη μείωση του ΔΤΚ, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (FPI), ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των διεθνών τιμών ενός συνόλου παγκοσμίως εμπορεύσιμων ειδών διατροφής, παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 120,6. Ο δείκτης FPI είναι 2,1% κάτω από την τιμή του Ιουνίου 2023 και σχεδόν 25% κάτω από το ανώτατο επίπεδό του τον Μάρτιο του 2022, δήλωσε ο FAO.

Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε ελαφρώς για να αντισταθμίσει την πτώση των τιμών των δημητριακών, ενώ ο δείκτης τιμών κρέατος παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον Μάιο.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις