Ζάχαρη: Η Ουκρανία «μπλοκάρει» τις γαλλικές εξαγωγές

Η γαλλική παραγωγή ζάχαρης θα αυξηθεί το 2023 χάρη σε μια ελαφρά αύξηση της παραγωγής τεύτλων και στην αύξηση των αποδόσεων ζάχαρης. 

Παρά την αύξηση της διαθεσιμότητας, οι Γάλλοι εξαγωγείς δεν επωφελήθηκαν και δεν μπόρεσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους επειδή πρέπει να ανταγωνιστούν στην ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης από τρίτες χώρες, κυρίως από την Ουκρανία, η οποία εισέρχεται στην Ε.Ε. χωρίς δασμούς από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας. 

Η Γαλλία είναι ο κορυφαίος ευρωπαϊκός παραγωγός ζάχαρης (τεύτλα και ζαχαρότευτλα) αλλά ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης από τεύτλα, μετά τη Γερμανία. Παρήγαγε 4,4 Mt ζάχαρης από τεύτλα, 7% περισσότερο από ότι τη περίοδο 2022-2022 αλλά την ίδια στιγμή είδε τις εξαγωγές της να μειώνονται κατά περισσότερο από 3%, σε 2,1 Mt., κατά τους έξι πρώτους μήνες της περιόδου 2023-2024.

Οι εξαγωγές της στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν μειωθεί 4% λόγω της αύξησης της ευρωπαϊκής παραγωγής αλλά κυρίως λόγω τα αύξησης των εξαγωγών ουκρανικής ζάχαρης σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, οι εξαγωγές ζάχαρης της Ουκρανίας, αυξήθηκαν μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση των ευρωπαϊκών τελωνειακών δασμών ως ένδειξη αλληλεγγύης. 

Το γαλλικό υπουργείο επισημαίνει στην έκθεσή του ότι η κατάσταση τιμωρεί σαφώς τη Γαλλία στις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας, διαθρωτικά ελλειμματικές και παραδοσιακούς πελάτες της γαλλικής ζάχαρης. 

Αντίθετα, οι εξαγωγές γαλλικής ζάχαρης προς το Βέλγιο αυξάνονται σημαντικά, εν μέρει για την αποθήκευση τους σε λιμάνια και την επανεξαγωγή τους σε τρίτες χώρες, αλλά και επειδή η βελγική παραγωγή έχει υποφέρει περισσότερο από τη γαλλική παραγωγή από ότι από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Όσον αφορά τις τρίτες χώρες, είναι κυρίως οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής (Μαυριτανία, Γκάνα, Γουινέα) που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε όγκο. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις