Νέα Γεωργία Νέα Γενιά: «Επιβεβαιώνοντας την αξία των αγροτικών προϊόντων μας»

Ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες εντυπώσεις, η ημερίδα «Επιβεβαιώνοντας την αξία των αγροτικών προϊόντων μας» η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις 04/07/2024 στο νέο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αφορούσε στους ισχυρισμούς υγείας  Ελληνικών Τοπικών & ΠΟΠ - ΠΓΕ* προϊόντων οι οποίοι τεκμηριώθηκαν επιστημονικά για πρώτη φορά.

Η ημερίδα διεξήχθη υπό  την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και είχε καίριο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα της Θεσσαλίας αλλά και του συνόλου της χώρας καθώς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Ενισχύοντας τη θέση των προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας» του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, το οποίο υλοποιήθηκε μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ) και με την υποστήριξη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η μεθοδολογία του προγράμματος  και τα αποτελέσματά του ως προς τους ισχυρισμούς υγείας (δηλαδή ως προς τις ευεργετικές ιδιότητες) μιας σειράς δημοφιλών προϊόντων της ελληνικής υπαίθρου: Ακτινίδιο Πιερίας, Αμύγδαλο Λυκουρίου, Πηλίου, Πορτοκάλια Χανίων, Φασόλια Πρεσπών, Αβοκάντο Χανίων, Σύκα Μεσσηνίας, Σταφίδα Κορίνθου.

Στη συνέχεια ακολούθησε πάνελ (στρογγυλή τράπεζα) με ειδικούς, όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν πρακτικά οι Ισχυρισμοί Υγείας προς όφελος των αγροτών και των αγροεπιχειρηματιών. Τέλος, ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση των ειδικών με εκπροσώπους συνεταιρισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και με επαγγελματίες αγρότες.  

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι:

Δημήτρης Τσέτσιλας, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα, και επισήμανε τη σημασία του προγράμματος και της επιδίωξης της απόκτησης Ισχυρισμών Υγείας για τους παραγωγούς της Θεσσαλίας.

Μόσχος Κορασίδης, Γενικός Διευθυντής, ΕΘΕΑΣ ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος για το σύνολο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Στην παρέμβασή της ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που έχουν τη δυνατότητα να παίξουν οι ισχυρισμοί υγείας στην ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων και προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και στην μεγέθυνση  αξίας για τους παραγωγούς καθώς και τον ρόλο του οργανισμού που εκπροσωπεί στον συντονισμό και την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Δημήτρης Βολουδάκης,CapacityBuildingDirector, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά ως υπεύθυνος του προγράμματος από την πλευρά του οργανισμού, μεταξύ άλλων, εστίασε στα επόμενα στάδια του Προγράμματος  και προανήγγειλε τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού επιταχυντή για αγρότες και επιχειρηματίες που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα του προγράμματος, με τους Ισχυρισμούς Υγείας.

Αναλυτική παρέμβαση για την επιστημονική διάσταση του προγράμματος, τη μεθοδολογία και τα συμπεράσματα πραγματοποίησε ο κος Φώτης Τέκος,PhD, CΕΟ, Foodoxys, Ερευνητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο πάνελ των ειδικών που ακολούθησε ( Στρογγυλή τράπεζα) με συντονίστρια την κα Έφη Λαζαρίδου και στόχο την ανάδειξη της  προστιθέμενης αξίας των Ισχυρισμών Υγείας, συμμετείχαν οι:  Γεώργιος Ι. Αρσένος,DrVetMed, Ph.D, Dip, ECSRHM, Καθηγητής, Ζωική Παραγωγή, Ηθολογία και Ευζωία των Ζώων, Δ/ντής Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ, ο κος  Δημήτριος Ψαθάς, MSc, Γεωπόνος-Υπεύθυνος Ποιότητας Ελαιολάδου, Klea Premium Goods, ο κος  Δημήτριος Βλαχοστέργιος, Διευθυντής Ερευνών, Διευθυντής, ΙΒΚΦ / ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και η κα Μάγδα Πειστικού, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, ΙΝΣΕΤΕ, Αρχισυντάκτρια, Περιοδικού FoodService

Ο καθηγητής κ. Αρσένος ανέδειξε παραδείγματα όπου η επιστημονική έρευνα σε συνδυασμό με τη σωστή παραγωγική διαδικασία έχει δημιουργήσει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ ο κος Ψαθάς στη συνέχεια παρουσίασε ένα casestudy για το πώς η δημιουργία ελαιόλαδου με υψηλό ποσοστό πολυφαινόλων με φυσικό τρόπο «άνοιξε» την αγορά των ΗΠΑ για εξαγωγές. Στη συνέχεια ο κος Βλαχοστέργιος υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης των ελληνικών ποικιλιών στις καλλιέργειες και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της ανθεκτικότητας των ελληνικών ποικιλιών ρεβιθιών στις κλιματικές συνθήκες της χώρας χωρίς την ανάγκη συχνών ψεκασμών με φυτοφάρμακα.  Τέλος, η κα Πειστικού παρουσίασε αναλυτικά πώς οι ισχυρισμοί υγείας μπορούν να αξιοποιηθούν στο marketing και στο branding των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν και ο κος Ευάγγελος Κρανιώτης, Πρόεδρος, Α.Σ. Μελιβοίας «Η ΑΘΑΝΑΤΗ», ο κος Νίκος Γούσιος, Αντιπρόεδρος, Α.Σ. «ΕΝΙΠΕΑ» και ο κος  Παναγιώτης Γουβιώτης, Γεωπόνος, Α.Σ «ΖΑΓΟΡΑ».

Η συζήτηση που ακολούθησε προς το  τέλος της ημερίδας ήταν ζωντανή με εξαιρετικές ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών μεταξύ παραγωγών, επιχειρηματιών και ειδικών.  

Η κα Έφη Λαζαρίδου στο πλαίσιο της εκδήλωσης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ως οργανισμός έχουμε στόχο να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τοπικών προϊόντων και των τροφίμων με ονομασία προέλευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση τεκμηριώνουμε ισχυρισμούς υγείας, οι οποίοι αναδεικνύονται ως εξαιρετικά σημαντικοί στις διεθνείς τάσεις. Σήμερα 56% των καταναλωτών διεθνώς αναζητούν τρόφιμα τα οποία έχουν θετικό αποτέλεσμα στην υγεία και την ευεξία τους. Έτσι, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία προσπαθούμε να οχυρώσουμε τα τοπικά προϊόντα της Ελλάδας  με τέτοιου είδους ισχυρισμούς, στηρίζοντάς τα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στις αγορές. Τα συμπεράσματα που ανακοινώνονται σήμερα αφορούν την πρώτη φάση του προγράμματος, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την πολύτιμη στήριξη της ΕΘΕΑΣ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έτσι, μπορέσαμε να στηρίξουμε ισχυρισμούς υγείας για 8 συνολικά προϊόντα, κάποια είναι και από την περιοχή της Θεσσαλίας. Τώρα έπεται η δεύτερη φάση, όπου θα στηρίξουμε έμπρακτα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εκείνους τους παραγωγούς, οργανώσεις, ομάδες και συνεταιρισμούς οι οποίοι αξιοποιούν με την εμπορική δραστηριότητά τους τα συγκεκριμένα προϊόντα. Στόχος είναι να μπορέσουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσουν επιπλέον προστιθέμενη αξία και με οικονομικούς όρους».

Αναντίρρητα η τεκμηρίωση για πρώτη φορά των ισχυρισμών υγείας για ένα σημαντικό αριθμό Ελληνικών Τοπικών και ΠΟΠ – ΠΓΕ προϊόντων αποτελεί ένα βήμα στρατηγικού χαρακτήρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πρωτογενούς τομέα 

 * Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) - Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις