Η ζέστη στην Ασία έχει αυξήσει τις τιμές του καφέ

Οι παγκόσμιες τιμές του καφέ αυξήθηκαν κατά περίπου 20% το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω ακραίας ζέστης στις κύριες καλλιεργητικές περιοχές της Ασίας.

Σύμφωνα με το Nikkei Asia, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ ρομπούστα στο Λονδίνο ήταν 18,1% υψηλότερα στα τέλη Ιουνίου σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου και έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 4394 δολαρίων ανά τόνο στις 6 Ιουνίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον καφέ Arabica αυξήθηκαν κατά 20,6%.

Ο κύριος λόγος για το άλμα των τιμών ήταν το κύμα καύσωνα στη Νοτιοανατολική Ασία. Από τον Απρίλιο, οι μέσες θερμοκρασίες στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες ήταν πάνω από τις κανονικές και έφτασαν τους 48°C.

Στο Βιετνάμ, οι αγρότες αντιμετωπίζουν ξηρασία που θα μπορούσε να επηρεάσει τη συγκομιδή του φθινοπώρου. Το Βιετνάμ παράγει περίπου το 40% των κόκκων ρομπούστα στον κόσμο, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή στιγμιαίου καφέ.

"Η συγκομιδή ρομπούστα πέρυσι ήταν χαμηλή, οπότε οι τιμές αυξάνονται λόγω των φόβων ότι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κακής συγκομιδής θα συνεχίσει να σφίγγει την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης", δήλωσε ο Masanobu Takano της S.Ishimitsu & Co.

Ο ζεστός καιρός στη Νοτιοανατολική Ασία επηρέασε επίσης το κόστος του φυσικού καουτσούκ, το οποίο αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος των εξαγωγών της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας. Στις 10 Ιουνίου, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων για το καουτσούκ στο χρηματιστήριο της Οσάκα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, στα 360,9 γεν (2,23 δολάρια) ανά κιλό.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις