Η ένωση αγροτών της Δανίας Bæredygtigt Landbrug δήλωσε ότι τα μέτρα ισοδυναμούν με ένα "τρομακτικό πείραμα"
Η Δανία, σημαντικός εξαγωγέας χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, θα χρεώνει τους αγρότες για τις εκπομπές των ζώων τους από το 2030.
Η σκανδιναβική χώρα θα είναι η πρώτη που θα φορολογήσει τις εκπομπές των ζώων για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου: Αρχικά θα χρεώνονται 120 δανικές κορώνες (περίπου 16 ευρώ) ανά τόνο εκπομπών CO2, οι οποίες θα αυξηθούν σε 300 δανικές κορώνες (περίπου 40 ευρώ) το 2035.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτή η περιβαλλοντική μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη μείωση των δανικών εκπομπών κατά 1,8 εκατομμύρια τόνους CO2 το 2030, καλύπτοντας το χάσμα προς τον κλιματικό στόχο του 2030.
Το δανέζικο κρέας θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αποδοτικών και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών στην Ευρώπη.
Ωστόσο, οι Δανοί πολιτικοί προφανώς αγνοούν ότι οι εκπομπές μεθανίου από πηγές όπως οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και τα συστήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι υψηλότερες από εκείνες που προέρχονται από την κτηνοτροφία.
Ο Τύπος επικαλέστηκε τον υπουργό Εξωτερικών Lars Lokke Rasmussen, ο οποίος δήλωσε τα εξής: "Με τη σημερινή συμφωνία, θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εισαγάγει έναν πραγματικό φόρο για το CO2 στη γεωργία". Και ο Nicolai Wammen, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας φέρεται να δήλωσε: "Επενδύουμε στο μέλλον του γεωργικού μας τομέα, ξεκινάμε μια μετάβαση με κοινές φιλοδοξίες και στόχους και θέτουμε τα θεμέλια για το πώς θα είναι η χώρα μας σε πέντε, δέκα και είκοσι χρόνια. Γνωρίζουμε ότι ένα μοντέλο φόρου άνθρακα που καλύπτει όλους τους τομείς μας προσφέρει το χαμηλότερο συνολικό κοινωνικό κόστος. Αυτό που κάναμε τώρα, από τη βιομηχανία έως τη γεωργία, μας δείχνει ότι μια φιλόδοξη πράσινη μετάβαση είναι δυνατή".
Η Stephanie Lose, υπουργός Οικονομίας, πρόσθεσε επίσης: "Με την πράσινη τριμερή συμφωνία, ορίσαμε μια σαφή πράσινη κατεύθυνση για το μέλλον της δανικής γεωργίας. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο για μια πιο βιώσιμη, υψηλής τεχνολογίας και αποδοτική γεωργική παραγωγή, η οποία εξασφαλίζει μια πράσινη μετάβαση. Δεν ήταν εύκολο έργο, αλλά είμαι περήφανος που για άλλη μια φορά αποδείξαμε ότι στη Δανία μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να ακούσουμε ο ένας τον άλλον και να βρούμε από κοινού λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλή μας χώρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα κόμματα της πράσινης τριμερούς για τη σπουδαία δουλειά, τη σοβαρότητα και την εμπιστευτική συνεργασία τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων πολλών μηνών. Αυτό δημιούργησε τα θεμέλια για να καταφέρουμε τελικά να πετύχουμε μια συμφωνία στην οποία όλα τα μέρη μπορούν να δουν τον εαυτό τους".
Εκπρόσωπος της Greenpeace αναφέρεται ότι παρατήρησε ότι αν και η νέα συμφωνία "απέχει πολύ από το να είναι τέλεια", αποτελεί "παγκόσμια πρώτη" φορολόγηση των εκπομπών CO2 στη γεωργία και η σημασία της θα πρέπει να αναγνωριστεί ως "σημαντικό ορόσημο".
Ο Martin Damm, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Δήμων, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι φιλόδοξη και ότι οι δήμοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν ηγετικό ρόλο. Σημείωσε ότι οι δήμοι γνωρίζουν καλύτερα τους ιδιοκτήτες γης και τις τοπικές συνθήκες και ότι είναι καθήκον τους να είναι υπεύθυνοι για τον τοπικό μετασχηματισμό και να διασφαλίσουν ότι υπάρχει χώρος τόσο για τη γεωργία όσο και για τη φύση.
Η Δανία δεν είναι η πρώτη που ακολουθεί την οδό της φορολόγησης των εκπομπών των ζώων, καθώς το 2022 η Νέα Ζηλανδία παρουσίασε μια στρατηγική για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου και τη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών σε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών, αλλά μια αλλαγή στην κυβέρνηση σύντομα κατήργησε τον λεγόμενο φόρο ρέψης.
Η Ιρλανδία έχει επίσης συζητήσει έναν φόρο και αλλά μέχρι στιγμής έχει αναπτύξει μόνο την πλατφόρμα Agriculture Navigator (AgNav), η οποία έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τους Ιρλανδούς αγρότες προς τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών, βοηθώντας τους να συλλέγουν συγκεκριμένα δεδομένα εκπομπών από τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.
Αυτό που μένει να δούμε είναι πώς θα αντιδράσουν οι αγρότες, πρωταγωνιστές των ζωηρών διαμαρτυριών για τα τρακτέρ σε όλη την Ευρώπη.
Όπως αναφέρει το CNN, η ένωση αγροτών της Δανίας Bæredygtigt Landbrug δήλωσε ότι τα μέτρα ισοδυναμούν με ένα "τρομακτικό πείραμα". "Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει κλιματικό πρόβλημα... Αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα λύσει τα προβλήματα, γιατί θα ρίξει ένα κλειδί στα έργα".