Σύλληψη πλοίου από τη Ουκρανία για παράνομη εξαγωγή σιτηρών

Η Ουκρανία κατέλαβε ένα ξένο φορτηγό πλοίο στον ποταμό Δούναβη και συνέλαβε τον καπετάνιο με την υποψία ότι βοήθησε τη Μόσχα να εξάγει ουκρανικά σιτηρά από την κατεχόμενη από τη Ρωσία, Κριμαία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Το πλοίο, με σημαία Καμερούν USKO MFU, συνελήφθη μαζί με τον Αζέρο καπετάνιο του μετά την είσοδο στα νερά του Ρένι, ενός ουκρανικού λιμανιού στον Δούναβη, όπου ο ποταμός αποτελεί τα σύνορα με τη Ρουμανία, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Κατηγορίες για παράνομη εξαγωγή σιτηρών

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι εμπορεύεται κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά από την έναρξη του πολέμου το 2022. Οι κατασχέσεις πλοίων, ωστόσο, ήταν σπάνιες και πηγές ναυτιλίας εξέφρασαν ανησυχία για πιθανά αντίποινα σε μια κρίσιμη περίοδο του έτους, καθώς οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας φτάνουν στο αποκορύφωμά τους.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας, το πλοίο είχε ελλιμενιστεί επανειλημμένα στο θαλάσσιο λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας για να παραλάβει γεωργικά προϊόντα το 2023-24.

Η SBU κατηγορεί τον καπετάνιο και τα 12 μέλη του πληρώματος ότι βοήθησαν τη Ρωσία να εξάγει ουκρανικά σιτηρά που ελήφθησαν από τον κατεχόμενο νότο στη Μέση Ανατολή για πώληση για λογαριασμό της Ρωσίας.

Συνεχιζόμενη έρευνα

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθούν όλες οι συνθήκες του εγκλήματος και να εντοπιστούν άλλα άτομα που εμπλέκονται στην παράνομη δραστηριότητα, δήλωσε η SBU.

Ο καπετάνιος μπορεί να αντιμετωπίσει έως και πέντε χρόνια φυλάκιση για παραβίαση των ταξιδιωτικών περιορισμών που διέπουν τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Η κατάσχεση του πλοίου και η σύλληψη του καπετάνιου αποτελούν ένα σαφές μήνυμα προς τις χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις και να πουλήσει αγροτικά προϊόντα που έχουν κλαπεί στα κατεχόμενα, δήλωσε ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Ουκρανίας για την Κριμαία, Ihor Ponochovny.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις