EE: Έκτακτη χορήγηση 77 εκατ. ευρώ σε τέσσερα Κράτη-Μέλη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να κατευθυνθούν 77 εκατομμύρια ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό για να βοηθηθούν οι αγρότες στους τομείς των φρούτων, των λαχανικών και του κρασιού της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας που υπέστησαν πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα πρωτοφανούς μεγέθους. καθώς και στους Πορτογάλους οινοπαραγωγούς που αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές της αγοράς.

Οι προτάσεις της Επιτροπής, που έγιναν δεκτές από τα κράτη μέλη, χορηγούν 10 εκατ. ευρώ στην Αυστρία, 15 εκατ. ευρώ στην Τσεχική Δημοκρατία, 37 εκατ. ευρώ στην Πολωνία και 15 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία. Αυτές οι χώρες θα είναι σε θέση να συμπληρώσουν αυτή τη βοήθεια της ΕΕ έως και 200% με εθνικούς πόρους.

Την άνοιξη του τρέχοντος έτους, η Τσεχία, ορισμένες περιοχές της Αυστρίας και άλλες στην Πολωνία επλήγησαν από πρωτοφανείς παγετούς που, μετά από ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες τον Μάρτιο, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τους οπωρώνες και τους αμπελώνες. Το χαλάζι προκάλεσε πρόσθετες ζημιές στην Πολωνία. Η Επιτροπή επισημαίνει σε δήλωσή της ότι οι εκτάσεις και μέρος της παραγωγής που επηρεάζονται είναι σημαντικές και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των επηρεαζόμενων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι εθνικές αρχές θα διανείμουν τη βοήθεια απευθείας στους αγρότες για να τους αποζημιώσουν για τις οικονομικές τους ζημίες. Η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες της εφαρμογής των μέτρων, ιδίως τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της μεμονωμένης ενίσχυσης, τον αναμενόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγησή του και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και των υπερβολικών αποζημιώσεων.

Απόσταξη κρίσης για τη συσσώρευση πρωτοφανών αποθεμάτων κρασιού στην Πορτογαλία 

Την ίδια στιγμή, οι οινοπαραγωγοί της Πορτογαλίας υποφέρουν από ανισορροπίες στην αγορά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε παρατεταμένη και ευρύτερη κρίση. Η τρέχουσα άνευ προηγουμένου δημιουργία αποθεμάτων στην Πορτογαλία οφείλεται στη μείωση των πωλήσεων κόκκινου κρασιού σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής πέρυσι. Το 2023, η Πορτογαλία ήταν το κράτος μέλος με τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το πακέτο βοήθειας που παρουσίασε η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μια προσωρινή απόσταξη κρίσης στη χώρα αυτή για την εξάλειψη ορισμένων από τους σημερινούς πλεονασματικούς όγκους και την εξισορρόπηση της αγοράς. Για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, η αλκοόλη που λαμβάνεται με απόσταξη επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για βιομηχανικούς σκοπούς, όπως απολύμανση, φαρμακευτικούς και ενεργειακούς σκοπούς.

Οι εθνικές αρχές θα μπορούν να διανέμουν την ενίσχυση μεταξύ των οινοπαραγωγών, των οινοσυνεταιρισμών, των οινοπνευματοποιών και των οινοβιομηχανιών και θα καθορίζουν τους κανόνες για την υποβολή αίτησης για ενίσχυση. Η Πορτογαλία αναμένεται να κοινοποιήσει στην Επιτροπή την εφαρμογή του μέτρου, ιδίως τις ποσότητες οίνου που αποσύρονται από την αγορά σε κάθε περιοχή.

Για την αντιμετώπιση των ευρύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ, η Επιτροπή δημιούργησε επίσης πρόσφατα μια ομάδα υψηλού επιπέδου για την οινική πολιτική , η οποία αναμένεται να υποβάλει συστάσεις για μελλοντικές εξελίξεις πολιτικής στις αρχές του 2025.

Οι πληρωμές στους αγρότες για επείγουσα οικονομική βοήθεια προς την Τσεχία, την Αυστρία και την Πολωνία πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2025, ενώ η ενίσχυση στους δικαιούχους της προσωρινής απόσταξης έκτακτων κρίσεων στην Πορτογαλία πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου 2025. Οι δύο πράξεις που θεσπίζουν τις διατάξεις ενίσχυσης θα εγκριθούν τις επόμενες ημέρες και θα ισχύουν άμεσα μετά την έναρξη ισχύος τους τον Ιούλιο του 2024.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις