Τσιάρας- ΕΘΕΑΣ: Κοινός στόχος η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η στήριξη των Ελλήνων παραγωγών

Στον κοινό στόχο να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες ώστε να γίνει ο πρωτογενής τομέας πρωταγωνιστής στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συμφώνησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

 

Ο Υπουργός χαρακτήρισε την ΕΘΕΑΣ θεσμικό συνομιλητή της πολιτείας και συμφώνησε στο αίτημα που του ετέθη από τον πρόεδρό της, Παύλο Σατολιά για συμμετοχή εκπροσώπων της, σε εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ.

 

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει μια έντιμη και ειλικρινής συνεργασία που θα προτάσσει την κοινή λογική, προς όφελος του συνόλου των παραγωγών.

 

Στη σύσκεψη ετέθησαν μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, όπως η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με δίκαιο και διαφανή τρόπο, το ζήτημα των συνεταιριστικών δανείων, το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, ιδιαίτερα στα κτηνοτροφικά προϊόντα, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των Συνεταιρισμών και την παροχή περαιτέρω κινήτρων για προσέλκυση νέων αγροτών, το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων και του εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, την ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης, το πρόβλημα της αύξησης του κόστους παραγωγής και το ζήτημα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ και της προσαρμογής του στις νέες συνθήκες.

 

Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται ο ΕΛΓΑ να απωλέσει το δημόσιο χαρακτήρα του και σημείωσε ότι πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα οργανισμό πρότυπο που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του αύριο και θα στηρίζει τον αγροτικό κόσμο, με δίκαιες αποζημιώσεις.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την κατάσταση στη Θεσσαλία, για τα έργα αποκατάστασης και ανάταξης της αγροτικής παραγωγής, για την πρόοδο του σχεδίου για ενιαία διαχείριση των υδάτων μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και για τα έργα που προγραμματίζονται, τα οποία πρέπει να έχουν έναν διπλό ρόλο, καθώς πρέπει να λειτουργούν και ως αρδευτικά και ως αντιπλημμυρικά.

 

Όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής και η ανάγκη διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας, έχει προτεραιοποιηθεί και στην ΕΕ και κάλεσε και πάλι την ΕΘΕΑΣ να εργαστούν από κοινού σε ένα πλέγμα συνεργειών που πρέπει να υλοποιηθούν προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών.

 

Στη σύσκεψη μετείχε και ο ΓΓ  Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Μπαγινέτας.

 

Εκ μέρους της ΕΘΕΑΣ στη σύσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος, Παύλος Σατολιάς, ο αντιπρόεδρος, Ανδρέας Δημητρίου, ο ΓΓ, Θωμάς Κουτσουπιάς, η Ταμίας, Διαμάντω Κρητικού και τα μέλη, Νίκος Προκοβάκης, Σπυρίδων Αντωνόπουλος, Σάββας Αργυράκης, Γιώργος Bαϊόπουλος, Θανάσης Καραΐσκος, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Γιώργος Αγγελόπουλος, Χρήστος Τσιτσιρίγγος και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, Μόσχος Κορασίδης.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις