Σιτάρι: Υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι υποχώρησαν την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, πιεζόμενα από τις προμήθειες συγκομιδής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι έμποροι προσαρμόζουν επίσης τις θέσεις τους πριν από τις μηνιαίες προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παγκόσμια σοδειά, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν αναθεωρήσεις της αμερικανικής και της ρωσικής παραγωγής σιταριού.

Το σιτάρι Σεπτεμβρίου στο Euronext σημείωνε πτώση 1,7% στα 219,50 ευρώ ανά μετρικό τόνο.

Νωρίτερα υποχώρησε στα 219,25 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 22 Απριλίου, αν και συνέχισε να βρίσκει διαγραμματική στήριξη γύρω από το επίπεδο των 220 ευρώ.

Το σιτάρι στο Σικάγο σημείωσε επίσης πτώση.

Ο ζεστός, ξηρός καιρός βοήθησε στην πρόοδο της συγκομιδής στις ζώνες καλλιέργειας των ΗΠΑ και της Ρωσίας και απομάκρυνε την προσοχή από τις κακές προοπτικές στη Γαλλία, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να ρίξουν την παραγωγή σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

"Η προσοχή της αγοράς παραμένει στο πολύ φθηνό ρωσικό σιτάρι και στις χαμηλές ουκρανικές τιμές που πλησιάζουν τα 200 δολάρια ανά τόνο FOB", δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος.

"Την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται κυρίως ζεστός και ξηρός καιρός στη νότια Ρωσία, ο οποίος θα είναι θετικός για την πρόοδο της συγκομιδής".

Το ρωσικό σιτάρι 12,5% πρωτεΐνης για την αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα τον Αύγουστο ήταν στα 220-221 δολάρια τον τόνο FOB έναντι περίπου 216-221 δολαρίων τη Δευτέρα. Το ρωσικό 11,5% πρωτεΐνης ήταν γύρω στα 211-213 δολάρια τον τόνο FOB και το ουκρανικό 11,5% 199-209 δολάρια τον τόνο FOB.

Στη Σουηδία, που χρησιμοποιείται για να συμπληρώσει τις εξαγωγικές αποστολές της περιοχής της Βαλτικής, η αρχική συγκομιδή κριθαριού αρχίζει μετά από καθυστερήσεις λόγω βροχής.

Οι εμπορικές προβλέψεις για τη σοδειά σιταριού της Σουηδίας κυμαίνονται γύρω στους 2,9 εκατ. τόνους από 2,5 εκατ. τόνους πέρυσι.

"Τα σουηδικά χειμερινά σιτηρά φαίνονται καλά, αλλά οι χαμηλές τιμές της Μαύρης Θάλασσας μειώνουν τις προοπτικές εξαγωγών", δήλωσε Σουηδός έμπορος. "Οι εξαγωγείς μιλούν γύρω στα 12 ευρώ υπό το Euronext Δεκέμβριος BL2Z4 για το σιτάρι ποιότητας Αλγερίας στα σουηδικά λιμάνια, αλλά η προθυμία πώλησης είναι πολύ περιορισμένη".
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις