Σε απόφαση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (11 Ιουνίου), το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) διευκρίνισε ότι οι οικονομικοί λόγοι καθαυτοί, όπως η πρόληψη απωλειών στο ζωικό κεφάλαιο, δεν αρκούν για να επιτραπεί το κυνήγι των λύκων, τη στιγμή που τα κράτη μέλη της ΕΕ συζητούν να μειώσουν την προστασίας του είδους.
Ο λύκος εντός της Ένωσης προστατεύεται από την αντίστοιχη οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους και τη Σύμβαση της Βέρνης, η οποία επιτρέπει παρεκκλίσεις από την αρχή της απαγόρευσης του κυνηγιού σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης.
Σύμφωνα με το Euractiv.gr η απόφαση ήρθε ως απάντηση σε μια υπόθεση που κατατέθηκε στην Αυστρία. Ενώ η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει το κυνήγι των λύκων, το ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου χορήγησε προσωρινή εξαίρεση από την απαγόρευση μεταξύ 29 Ιουλίου και 31 Οκτωβρίου 2022, επιτρέποντας το κυνήγι ενός συγκεκριμένου είδους λύκου – που αναγνωρίστηκε ως 158MATK – αφού το ζώο είχε σκοτώσει περίπου 20 πρόβατα, με σκοπό να αποφευχθούν απώλειες για τους κτηνοτρόφους.
Εθνικές ΜΚΟ προσέφυγαν κατά της απόφασης των τοπικών αρχών στο δικαστήριο και το Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο του Τιρόλου απευθύνθηκε στο ΔΕΕ για να διευκρινίσει τους περιορισμούς των παρεκκλίσεων για την απαγόρευση του κυνηγιού.
Μια παρέκκλιση για οικονομικούς λόγους μπορεί να χορηγηθεί μόνο εάν ο πληθυσμός των λύκων βρίσκεται σε «ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης», σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, «κάτι που δεν ισχύει στην Αυστρία», ανέφερε το ΔΕΕ στην απόφασή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (11 Ιουλίου).
«Στην περίπτωση αυστηρά προστατευόμενων ειδών όπως ο λύκος, τα ηπιότερα μέτρα, όπως η προστασία των κοπαδιών, έχουν προτεραιότητα – η θανάτωση θα πρέπει να είναι μόνο η έσχατη λύση», αντέδρασε το WWF Αυστρίας στο Χ την Πέμπτη.
Η ένωση ανακοίνωσε ότι η απόφαση είναι μια «καλή είδηση για τη διατήρηση του είδους».
Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, η απόφαση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για κράτη που προβαίνουν σε τέτοιου είδους παρεκκλίσεις, όπως η Γαλλία, η οποία χορήγησε πρόσφατα ειδικές άδειες για τη διευκόλυνση του κυνηγιού.
Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις
Το ΔΕΕ δεν διαπίστωσε «κανέναν παράγοντα» που θα μπορούσε να «επηρεάσει την εγκυρότητα της αυστηρής προστασίας των λύκων στην Αυστρία», ανέφεραν.
Σύμφωνα με τους δικαστές της ΕΕ, ορισμένες από τις προϋποθέσεις για την υιοθέτηση της παρέκκλισης δεν πληρούνται, όπως το να μπορεί να αποδοθεί ένα μεγάλο μέρος της ζημίας μόνο στον λύκο, καθώς η έμμεση ζημία μπορεί να προκύψει από «την εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεων και τη μείωση του συνολικού αριθμού των κοπαδιών».
Το κυνήγι του λύκου, προστίθεται στην ανακοίνωση τύπου, μπορεί να αποτελέσει επιλογή μόνο εάν «δεν υπάρχει ικανοποιητική εναλλακτική λύση», όπως η ανέγερση φράχτη.
Τέλος, όλα τα μέτρα προστασίας «πρέπει να εξισορροπούνται με τον γενικό στόχο της διατήρησης ή αποκατάστασης της ευνοϊκής κατάστασης διατήρησης του πληθυσμού των λύκων», αναφέρει το ΔΕΕ.
Το Συμβούλιο της ΕΕ διχασμένο
Λόγω του αυξανόμενου αριθμού επιθέσεων σε ορεινά βοσκοτόπια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το 2023 να μειωθεί το επίπεδο προστασίας που παρέχεται στο σαρκοφάγο από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο», γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερες δυνατότητες για το κυνήγι λύκων στην ΕΕ.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα αυτό.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 27 Μαΐου, η Αυστρία ζήτησε την ταχεία έγκριση της πρότασης. Η Ρουμανία, η Σουηδία, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Λιθουανία ζήτησαν επίσης ταχεία ψήφιση της πρότασης της Επιτροπής.
Ο φάκελος, ωστόσο, εμπίπτει επίσης στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.
Στις συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση του είδους, πριν συνεχίσουν τις εργασίες στο Συμβούλιο.
Η ουγγρική προεδρία σημειώνεται ότι θέλει να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η ουγγρική προεδρία σκοπεύει να συνεχίσει με αυτόν τον φάκελο ώστε να σημειωθεί πρόοδος κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας», δήλωσε ο János Bóka, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (10 Ιουλίου).
Πηγή: Euractiv.gr