Σύμφωνα με τις κοινές προβλέψεις ΟΟΣΑ-ΦΑΟ του Ιουλίου για την περίοδο 2024-2033, η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης θα αυξηθεί κατά 14% την επόμενη δεκαετία και θα φθάσει τους 202,1 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2033. Παράλληλα, ο αναμενόμενος όγκος κατανάλωσης ζάχαρης το 2033 θα φθάσει τους 198,3 εκατ. τόνους, έναντι 177,9 εκατ. τόνων που προβλέπεται για το 2024.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, μέχρι το 2033, το ζαχαροκάλαμο θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 85% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης και η Βραζιλία θα ενισχύσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, αυξάνοντας τις επενδύσεις στον κλάδο, καθώς και αυξάνοντας την έκταση και την απόδοση του ζαχαροκάλαμου.
Η αυξημένη παραγωγικότητα, μεταξύ άλλων μέσω της βελτίωσης της ποικιλιακής σύνθεσης και των υψηλότερων ποσοστών ανάκτησης, θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής ζάχαρης στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, με σχετικά αμετάβλητες φυτεμένες εκτάσεις.
Στην Αφρική, η παραγωγή ζαχαροκάλαμου στην κύρια παραγωγό χώρα, τη Νότια Αφρική, αναμένεται να επεκταθεί λόγω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας προς τους αγρότες, καθώς και της πρόσθετης στήριξης προς την Ένωση Ζάχαρης της Νότιας Αφρικής (SASA).
Η Ευρώπη θα παραμείνει η κύρια περιοχή παραγωγής ζαχαρότευτλων, ενώ μόνο η Ρωσία αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή. Στην ΕΕ, η χαμηλότερη διαθεσιμότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ο ανταγωνισμός από πιο κερδοφόρες καλλιέργειες θα περιορίσουν την παραγωγή.
Η επέκταση των φυτειών ζαχαρότευτλων στην Αίγυπτο και η εισαγωγή πιο αποδοτικών ποικιλιών σπόρων αναμένεται να ενισχύσουν την παραγωγή ζάχαρης τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας τη θέση της χώρας ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ζαχαρότευτλων στην Αφρική έως το 2033.