Ουκρανία: Εξαντλούνται οι ποσοστώσεις σε μέλι, καλαμπόκι και κοτόπουλο

Η Ουκρανία, κατά των εξαγωγών ζάχαρης, αυγών και βρώμης προς την ΕΕ της οποίας έχουν ήδη θεσπιστεί προστατευτικά μέτρα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα (ΑΤΜ), πρόκειται να εξαντλήσει τα όρια του αδασμολόγητου εμπορίου με την ΕΕ και για άλλα είδη γεωργικών προϊόντων, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα η Ουκρανία θα φτάσει στο όριο του αδασμολόγητου εμπορίου με την ΕΕ στο μέλι, το καλαμπόκι και το κοτόπουλο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski δήλωσε αυτό σήμερα στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, σύμφωνα με ανταποκριτή της Ukrinform.

Ο Επίτροπος Γεωργίας δήλωσε ικανοποιημένος που κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης για την Ουκρανία, τα κράτη μέλη εξέφρασαν, σε γενικές γραμμές, θετικές απόψεις για τη νέα ΑΜΤ και τις προληπτικές προστατευτικές εγγυήσεις που θεσπίστηκαν. 

Ήταν πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας να παρουσιάσει αυτά τα όρια εισαγωγών και λειτουργούν, πιστεύει. Ενεργοποιήθηκαν για τρία προϊόντα - ζάχαρη, αυγά και βρώμη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση για άλλα ευαίσθητα προϊόντα, πρόσθεσε. Το πιο κοντινό στο όριο είναι το μέλι, οι εξαγωγές του οποίου έχουν ήδη φτάσει στο 89% του ορίου, το καλαμπόκι έφτασε στο 67% και το κοτόπουλο στο 59%.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι επικρίσεις που προέρχονται από ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς και την ευρωπαϊκή κοινότητα κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπεί στη μείωση της εγχώριας παραγωγής και στην περαιτέρω αύξηση της εξάρτησης από εισαγόμενα προϊόντα, είναι αβάσιμες. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η ΕΕ ήταν και θα παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο.

Πέρυσι, σημείωσε ο Wojciechovski, το θετικό ισοζύγιο της ΕΕ στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων έφθασε το ποσό ρεκόρ των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ. Φέτος, το ρεκόρ μπορεί να καταρριφθεί, διότι μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο, το εν λόγω θετικό ισοζύγιο της ΕΕ στο εμπόριο με τρίτες χώρες ανήλθε ήδη σε 18 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε νωρίτερα η Ukrinform, από τις 6 Ιουνίου τέθηκαν σε ισχύ στην ΕΕ τα "Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα", βάσει των οποίων αναστέλλονται για άλλους 12 μήνες όλοι οι εισαγωγικοί δασμοί και οι ποσοστώσεις για τις ουκρανικές εξαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Ταυτόχρονα, τα επικαιροποιημένα ΑΤΜ περιέχουν προληπτικά περιοριστικά μέτρα για την προστασία της ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτές οι πρόσθετες διασφαλίσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε προϊόντα όπως αυγά κοτόπουλου, κοτόπουλο, ζάχαρη, βρώμη, καλαμπόκι, δημητριακά και μέλι. Τα μέτρα διασφάλισης εφαρμόζονται αυτόματα εάν ο όγκος των εισαγωγών αυτών των προϊόντων φθάσει τον μέσο ετήσιο όγκο των εισαγωγών από την Ουκρανία στην ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Τον Ιούνιο, η ΕΕ επανέφερε τους "πλέον ευνοϊκούς" δασμούς στη βρώμη και σε ορισμένα άλλα γεωργικά προϊόντα.

Τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα για την Ουκρανία τέθηκαν σε ισχύ στις 4 Ιουνίου 2022 για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια των 12 μηνών έως τον Οκτώβριο του 2023, ο συνολικός όγκος των ουκρανικών εισαγωγών στην ΕΕ ανήλθε σε 24,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 0,3 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι το 2021.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις