Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών: Κάτω από το περσινό επίπεδο η παραγωγή ελαιοκράμβης

Λόγω της μείωσης των εκτάσεων παραγωγής και των αναμενόμενων χαμηλότερων αποδόσεων, το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή ελαιοκράμβης το 2024/25 ΜΥ θα υπολείπεται του επιπέδου του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του IGC, ο όγκος παραγωγής θα ανέλθει σε 87,2 εκατ. τόνους, δηλαδή 2% λιγότερο από την προηγούμενη περίοδο. Με άλλα λόγια, η IGC αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της που είχε κάνει τον περασμένο μήνα κατά 900 χιλιάδες τόνους. Ο κύριος λόγος της μείωσης είναι η μειωμένη συγκομιδή στην Αυστραλία.

Μετά από μια απότομη πτώση την προηγούμενη περίοδο, η παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται κατά το τρέχον γεωργικό έτος. Επί του παρόντος, η παραγωγή στην Αυστραλία προβλέπεται σε 5,4 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή περίπου 700 χιλιάδες τόνους λιγότερους από την πρόβλεψη του Μαΐου και 4,5% χαμηλότερα από πέρυσι.

Στην Ουκρανία, η συγκομιδή θα είναι 4,9 εκατομμύρια τόνοι, δηλαδή περίπου 500 χιλιάδες τόνοι λιγότεροι από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Ο καιρός στη χώρα ήταν αρκετά μεταβλητός, με τις ευνοϊκές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες να δίνουν τη θέση τους σε ξηρές περιόδους και ακραία ζέστη τις τελευταίες εβδομάδες. Η Δυτική Ευρώπη βιώνει επίσης δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις, η υφαλμύρωση και τα παράσιτα έχουν παρεμποδίσει την ανάπτυξη των καλλιεργειών, ιδίως στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, περιορίζοντας το δυναμικό απόδοσης. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή της ΕΕ εκτιμάται σήμερα σε 18,7 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 5,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις