ΕΕ: 31 Επιχειρηματικές Ενώσεις ζητούν φιλόδοξη εμπορική πολιτική για ευημερία

Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών και παγκόσμιων προκλήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αναθεωρήσει την εμπορική της στρατηγική. Εχθές, 15 Ιουλίου 2024, 31 κορυφαίες επιχειρηματικές ενώσεις της Ευρώπης ενώθηκαν για να υψώσουν τη φωνή τους, ζητώντας μια φιλόδοξη και ανοιχτή εμπορική πολιτική

Σε μια κοινή δήλωση, οι ενώσεις τονίζουν τη ζωτική σημασία του ανοίγματος του εμπορίου για την τόνωση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανθεκτικότητας σε παγκόσμιες προκλήσεις.

Εμπόριο: Στηρίγματα της ευρωπαϊκής ευημερίας

Το εμπόριο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής ισχύος της ΕΕ, καθώς υποστηρίζει άμεσα περίπου μία στις πέντε θέσεις εργασίας στην Ένωση μέσω των εξαγωγών. Επιπλέον, ωφελεί σημαντικά τους καταναλωτές, προσφέροντας ατελείωτες επιλογές, ενώ παράλληλα έλκει ξένες επενδύσεις που τροφοδοτούν την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Επιπρόσθετα, οι διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού και οι στρατηγικές εξαγωγών ενισχύουν την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίζει και να υπερνικά κρίσεις.

Απευθείας προς το μέλλον: Στόχοι και προτάσεις

Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη του ανοίγματος του εμπορίου, οι 31 ενώσεις εκφράζουν την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης αυτού του πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προτείνουν:

  1.     Εστίαση σε πολιτικές που ανοίγουν νέες και διαφοροποιημένες αγορές μέσω εμπορικών συμφωνιών και μείωσης των τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο.
  2.     Διορισμό ενός αφοσιωμένου Επιτρόπου για το Εμπόριο, ο οποίος θα ηγείται της αποκλειστικής αυτής αρμοδιότητας της ΕΕ, διασφαλίζοντας εστιασμένη ηγεσία και στρατηγική κατεύθυνση.
  3.     Συνεχή υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και του διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες, για τη διασφάλιση ενός δίκαιου και προβλέψιμου εμπορικού περιβάλλοντος.
  4.     Ενίσχυση της συνεργασίας με εταίρους τρίτων χωρών και υιοθέτηση μιας πιο ισχυρής εμπορικής διπλωματίας, προς όφελος μίας φιλόδοξης πολιτικής ανοικτού εμπορίου.

Πίστη στο μέλλον

Οι 31 ενώσεις εκφράζουν την ακράδαντη πεποίθησή τους ότι η υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων, όπως η ενίσχυση του εμπορικού ανοίγματος, ο διορισμός ενός Επιτρόπου για το εμπόριο, η υποστήριξη του ΠΟΕ και η ενίσχυση της συνεργασίας και της εμπορικής διπλωματίας, είναι απαραίτητες για την διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής ηγεσίας της ΕΕ και την εξασφάλιση ενός ευημερούντος μέλλοντος για τους πολίτες της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις