Κάτω από τον καυτό ήλιο και σε θερμοκρασίες 50 βαθμών Κελσίου, οι αγρότες στην περιοχή του Ροστόφ, το καλάθι του ψωμιού της Ρωσίας, πασχίζουν να διασώσουν μια συγκομιδή ταλαιπωρημένη από καύσωνα, παγετούς και πλημμύρες.
Αντιστοιχώντας στο 11% της συνολικής συγκομιδής σιτηρών της Ρωσίας πέρυσι, το Ροστόφ είναι μία από τις περιοχές-κλειδιά που το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας δήλωσε ότι παρακολουθεί για να προβεί σε περαιτέρω προσαρμογές στην ήδη μαλακή πρόβλεψη για τη σοδειά του 2024.
Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του υπουργείου, που έγινε τον Απρίλιο και διατηρήθηκε μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει ότι η ρωσική συγκομιδή σιτηρών θα φθάσει τα 132 εκατομμύρια τόνους το 2024 - μειωμένη κατά 9% από τα 145 εκατομμύρια το 2023 και κατά 16% από το ρεκόρ των 158 εκατομμυρίων το 2022.
Την περασμένη εβδομάδα το Ροστόφ δήλωσε ότι αναμένει ότι η συγκομιδή σιτηρών του θα μειωθεί κατά 38% φέτος σε 10 εκατομμύρια τόνους, καθώς ένα καυτό κύμα καύσωνα ακολούθησε τους ανοιξιάτικους παγετούς.
«Το σιτάρι βγήκε από το χειμώνα σε καλή κατάσταση και οι προοπτικές για τη συγκομιδή ήταν εξαιρετικές, αλλά τώρα συγκομίζουμε ό,τι μας έχει απομείνει», δήλωσε ο Sergey Sasunov, επικεφαλής γεωπόνος του αγροκτήματος Rassvet στην περιοχή του Ροστόφ.
Ο Sasunov εκτίμησε ότι το αγρόκτημά του έχει συγκομίσει μόνο τον μισό όγκο σε σχέση με πέρυσι.
Η Ρωσία έχει γίνει ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χάρη στη μαζική κρατική στήριξη και παρά τις δυτικές κυρώσεις σε τεχνολογία και εξοπλισμό που χρονολογούνται από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Η γεωργική της άνθιση έχει μεταμορφώσει πολλές νότιες περιοχές, όπως το Ροστόφ, με τα καλλιεργημένα χωράφια να κυριαρχούν πλέον στο τοπίο. Έχει επίσης βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των περιοχών.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ανοίξει νέες βόρειες περιοχές της Ρωσίας για τη γεωργία, αλλά τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταστήσει τις συγκομιδές ασταθείς σε νότιες περιοχές όπως το Ροστόφ.
Οι φόβοι για χαμηλότερη ρωσική παραγωγή βοήθησαν τις παγκόσμιες τιμές του σιταριού να σημειώσουν άνοδο τον Απρίλιο, αλλά είχαν χάσει μεγάλο μέρος των κερδών αυτών μέχρι τον Ιούνιο λόγω των ελπίδων για καλύτερες από τις αναμενόμενες ρωσικές αποδόσεις και υψηλότερη παραγωγή στις ΗΠΑ.
Αυτές οι ελπίδες μπορεί να είναι πρόωρες.
"Κλιματικός Κατακλυσμός"
Η υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Οξάνα Λουτ έχει επισημάνει την ξηρασία ως τον κύριο παράγοντα που θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τη συγκομιδή σιτηρών φέτος.
Ο Sasunov δήλωσε ότι δεν έχει δει σχεδόν καθόλου βροχοπτώσεις στην περιοχή του από τον Μάρτιο. Πολλοί αγρότες στην περιοχή του Ροστόφ κατηγορούν επίσης τους παγετούς, οι οποίοι σκότωσαν τα αναπτυσσόμενα βλαστάρια στις αρχές της άνοιξης, για τις χαμηλότερες συγκομιδές.
Στο αγρόκτημα αλόγων Kirovsk, οι θερμοκρασίες έπεσαν στους μείον 4-5 βαθμούς Κελσίου στις αρχές Μαΐου. «Οι δείκτες ήταν εξαιρετικοί, αλλά στη συνέχεια άρχισαν οι κλιματικές κατακλυσμοί», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της φάρμας Nikolai Cherkezov.
«Το καλαμπόκι υποφέρει πραγματικά αυτή τη στιγμή. Ο ηλίανθος έχει ξανασπείρει- όλες οι εαρινές συγκομιδές έχουν πραγματικά κατασταλεί τώρα», δήλωσε ο Cherkezov, αναφερόμενος στις ζημιές που προκλήθηκαν τόσο από τον παγετό όσο και από τη ζέστη.
Μια φτωχότερη από την αναμενόμενη σοδειά θα τροφοδοτήσει τον ρωσικό πληθωρισμό, ο οποίος ήδη τρέχει στο 8,6%, εν μέσω υψηλών κρατικών δαπανών και αύξησης των μισθών σε μια οικονομία που παρουσιάζει σημάδια υπερθέρμανσης.
Η Steppe, μία από τις μεγαλύτερες γεωργικές εταιρείες της Ρωσίας, η οποία κατέχει εκτάσεις στο Ροστόφ και σε δύο άλλες βασικές γεωργικές περιοχές, τη Σταυρούπολη και το Κρασνοντάρ, δήλωσε ότι αναμένει ότι η συγκομιδή σιτηρών θα είναι κατά 10% χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι.
Η γεωργική συμβουλευτική εταιρεία Sovecon δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες στις βασικές περιοχές παραγωγής σιτηρών θα παραμείνουν 2-6 βαθμούς πάνω από το κανονικό τις επόμενες εβδομάδες.
Ο επικεφαλής μετεωρολόγος της Ρωσίας Roman Vilfand δήλωσε ότι οι περίοδοι ακραίας ζέστης σε ολόκληρη τη Ρωσία θα γίνουν μεγαλύτερες τα επόμενα χρόνια και οι πλημμύρες και οι τυφώνες θα γίνονται πιο συχνές.
«Η γεωργία είναι ένα υπαίθριο εργαστήριο. Δεν μπορούμε να σπάμε ρεκόρ κάθε χρόνο», δήλωσε ο Τσερκέζοφ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις