Πατάτα: Βροχή και ασθένειες πλήττουν την Ευρώπη

Στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, ο τομέας της παραγωγής αντιμετωπίζει άλλη μια περίοδο με έντονες βροχοπτώσεις που δυσκόλεψαν τη φύτευση και αύξησαν την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Στην περιοχή NEPG (Northwest European Growers Group), η έκταση που διατίθεται για πατάτες θα αυξηθεί κατά 4-6% το 2024. Το ημερολόγιο φύτευσης ήταν ένα από τα μακροβιότερα που έχουν καταγραφεί: αυτή την άνοιξη διήρκεσε 8 έως 10 εβδομάδες. Τα χωράφια βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, από την πλήρη ανθοφορία έως το τέλος της κονδυλοποίησης, με κονδύλους στο μέγεθος αυγών χήνας.

Η παραγωγή σπόρων αυξάνεται στη Γαλλία, ενώ στις Κάτω Χώρες παραμένει σταθερή. Ωστόσο, εκατοντάδες εκτάρια σπόρων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες, ιδίως στις Κάτω Χώρες. Δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς δείκτες σχετικά με την κονδυλοποίηση και τον αριθμό των κονδύλων, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετη αβεβαιότητα για τους παραγωγούς.

Η ζήτηση για βιομηχανική πατάτα στη ζώνη NEPG, η οποία περιλαμβάνει παραγωγούς από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες και μεγαλύτερες μεταποιητικές ικανότητες, κυρίως στη Γαλλία, συνεχίζει να αυξάνεται.

Ωστόσο, οι πωλήσεις κατεψυγμένων τηγανητών πατάτας και άλλων μεταποιημένων προϊόντων έχουν πρόσφατα σταθεροποιηθεί ή και μειωθεί.

Ο ανταγωνισμός στην αγορά αυξάνεται όχι μόνο με τους παραγωγούς της Βόρειας Αμερικής, αλλά και με χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία και η Αργεντινή. Αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, οι οποίοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτές τις αλλαγές όταν σχεδιάζουν τη μελλοντική τους επέκταση ή τις επενδύσεις τους.

Οι κίνδυνοι για τους ευρωπαίους πατατοπαραγωγούς δεν ήταν ποτέ υψηλότεροι. Ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής, της υψηλής πίεσης της φετινής περιόδου και της ανθεκτικότητας ορισμένων νέων στελεχών της όψιμης πατάτας δημιουργεί ένα όλο και πιο δύσκολο περιβάλλον.

Επιπλέον, η ανεπαρκής διαθεσιμότητα μυκητοκτόνων και η χρήση ποικιλιών που είναι ευαίσθητες στην όψιμη σήψη και απαιτούν εντατική απολύμανση περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση. Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα της μελλοντικής συγκομιδής. Οι ποικιλίες όψιμης φύτευσης, ορισμένες από τις οποίες δεν προορίζονται για μεταποίηση, ενδέχεται να μην φτάσουν σε αρκετά μεγάλο μέγεθος ή επαρκές βάρος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις