Εξειδίκευση έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για το ενεργειακό κόστος

Η διάρκεια του μέτρου θα είναι τουλάχιστον δίμηνη.

Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για το ενεργειακό κόστος εξειδίκευσε, σήμερα, Τετάρτη (17/7) η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξη Τύπου, που έλαβε χώρα στο Υπουργείο.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν: ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κ. Νίκος Τσάφος.

Στα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Πρώτοννομοθετείται άμεσα έκτακτη ειδική εισφορά ανά θερμική μεγαβατώρα υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.

Η διάρκεια του μέτρου θα είναι τουλάχιστον δίμηνη, ενώ για την πρώτη εφαρμογή ως μήνας αναφοράς ορίζεται ο Ιούλιος του 2024.

Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ακριβές ποσό της ειδικής εισφοράς ανά θερμική μεγαβατώρα, θα προσδιορισθεί τις επόμενες ημέρες παράλληλα με τη νομοθέτησή της. Η ειδική εισφορά που αναλογεί σε κάθε Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής θα υπολογίζεται από τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία (Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.).

Πρωταρχικός σκοπός θέσπισης της ειδικής εισφοράς είναι η προσωρινή υποστήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του έκτακτου υψηλού ενεργειακού κόστους.