Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός ρίχνει την τιμή στο βαμβάκι

Η τιμή του βαμβακιού έχει πέσει, καθώς ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών στον κόσμο αυξάνει την προσφορά, ενώ οι αγοραστές που έχουν συνείδηση του κόστους αναζητούν ρούχα από φθηνότερα υφάσματα. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το βαμβάκι ICE έπεσαν κάτω από τα 0,69 δολάρια ανά λίβρα αυτόν τον μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020 και λιγότερο από το μισό της 10ετούς κορύφωσης που σημειώθηκε τον Μάιο του 2022. 

Οι τιμές έχουν παρασυρθεί από την απότομη αύξηση της παραγωγής στη Βραζιλία, η οποία προσφάτως ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βαμβακιού στον κόσμο. Η χώρα της Νότιας Αμερικής εξήγαγε 12,4 εκατ. μπάλες την περίοδο συγκομιδής 2023-24 σε σύγκριση με 11,8 εκατ. που προήλθαν από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Η Αυστραλία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, απέστειλε 5,8 εκατ. δεμάτια.   

«Με τη Βραζιλία να επεκτείνει την παραγωγή της, πηγαίνοντας προς το μέλλον πρέπει να ανησυχούμε για τον ανταγωνισμό τους», δήλωσε ο Δρ Jody Campiche, αντιπρόεδρος οικονομικών και ανάλυσης πολιτικής του Εθνικού Συμβουλίου Βαμβακιού της Αμερικής.

Η Βραζιλία έχει αυξήσει σταθερά τις εκτάσεις βαμβακιού την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τα 1,87 εκατ. εκτάρια που θα φυτευτούν για την περίοδο 2023-2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του USDA, δηλαδή 13% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι χαμηλές τιμές του καλαμποκιού - οι οποίες μειώνονται τα τελευταία δύο χρόνια - ώθησαν τους αγρότες στην πολιτεία Mato Grosso της Βραζιλίας να φυτέψουν βαμβάκι αντί για μια δεύτερη καλλιέργεια καλαμποκιού, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε κίνητρα ή επιδοτήσεις, γεγονός που μας πιέζει να παράγουμε όλο και περισσότερο ανά εκτάριο», δήλωσε ο Carlos Alberto Moresco, ο οποίος διευθύνει τρία αγροκτήματα στην πολιτεία Goiás της Βραζιλίας με διάφορες καλλιέργειες, όπως σόγια, καλαμπόκι, σιτάρι, ντομάτες, σόργο και βαμβάκι. 

«Η Βραζιλία έχει το φθηνότερο βαμβάκι στον κόσμο. Παράγουμε σχεδόν 2 τόνους χνούδι [επεξεργασμένο βαμβάκι] ανά εκτάριο, κάτι που δεν ακούγεται πουθενά αλλού», πρόσθεσε.   

Η ραγδαία αύξηση της παραγωγής της Βραζιλίας έχει υπεραντισταθμίσει τον αντίκτυπο των διαδοχικών ετών ξηρασίας στις ΗΠΑ, που έχουν ρίξει την παραγωγή εκεί στα 12,5 εκατ. μπάλες το 2023 από 17,5 εκατ. δύο χρόνια νωρίτερα. Το 2022, η χώρα παρήγαγε τη μικρότερη συγκομιδή της εδώ και μια δεκαετία, αφού μήνες ζεστού και ξηρού καιρού ανάγκασαν τους καλλιεργητές στο Τέξας, τη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής, να εγκαταλείψουν 6 εκατ. στρέμματα καλλιέργειας. 

Ενώ οι παγκόσμιες τιμές εκτοξεύθηκαν εκείνο το έτος, έκτοτε έχουν μειωθεί, ακόμη και όταν η παραγωγή των ΗΠΑ έχει μειωθεί. 

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια ζήτηση για βαμβάκι έχει μειωθεί μετά την πανδημία του κοροναϊού, καθώς η οικονομική επιβράδυνση και η απότομη αύξηση των επιτοκίων έχουν συμπιέσει τους καταναλωτές.   

Τα τελευταία χρόνια οι αγοραστές επιλέγουν όλο και περισσότερο τον πολυεστέρα και άλλα τεχνητά υφάσματα με βάση το πετρέλαιο, τα οποία είναι φθηνότερα και ταχύτερα στην παραγωγή από το βαμβάκι, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερο περιβαλλοντικό τίμημα.   

Ορισμένοι στην αγορά κατηγορούν επίσης τα καθοδηγούμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές hedge funds που προσπαθούν να επωφεληθούν από την προσκόλληση στις τάσεις της αγοράς είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, υποστηρίζοντας ότι οι πωλήσεις από αυτούς τους κβαντικούς διαχειριστές συνέβαλαν στην πτώση των τιμών. 

«Νομίζω ότι μια ανίερη ποσότητα δραστηριότητας εδώ μπορεί να αποδοθεί στα κεφάλαια», δήλωσε ο Herman Kohlmeyer, μεσίτης βαμβακιού στην Michael J Nugent στη Νέα Ορλεάνη. 

Αντιμέτωποι με τις χαμηλές τιμές, το υψηλό κόστος παραγωγής λόγω της αύξησης των τιμών των λιπασμάτων και άλλων παραγόντων και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, οι Αμερικανοί αγρότες αγωνίζονται, αν και πολλοί εξακολουθούν να φυτεύουν βαμβάκι. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή θα είναι μια δυστυχισμένη χρονιά γι' αυτούς», δήλωσε ο Kohlmeyer. 

Η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί βαμβακιού στον κόσμο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους πηγαίνει σε εγχώριους αγοραστές. 

Οι συγκομιδές βαμβακιού της Βραζιλίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αντικατοπτρίζοντας την ανάδειξή της σε γεωργική δύναμη. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας, χυμού πορτοκαλιού, ζάχαρης και καφέ- και πέρυσι ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος αποστολέας καλαμποκιού, αν και δεν αναμένεται να διατηρήσει τον τίτλο. 

Οι ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της καλλιέργειας βαμβακιού στη Βραζιλία. Ωστόσο, ο Alexandre Schenkel, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Βαμβακιού της Βραζιλίας (Abrapa) υπερασπίστηκε το ιστορικό του τομέα όσον αφορά τη βιωσιμότητα.   

«Σήμερα, οι παραγωγοί στη Βραζιλία δεν αποψιλώνουν τα δάση για να φυτέψουν βαμβάκι. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ανοιχτές εκτάσεις που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για άλλες καλλιέργειες ή για την κτηνοτροφία», δήλωσε. 

Η αμερικανική παραγωγή ήταν ο παράγοντας ταλάντευσης των τιμών, πρόσθεσε ο Schenkel, προβλέποντας ότι οι Αμερικανοί αγρότες θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην επόμενη συγκομιδή. Οι τιμές θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από κακές συγκομιδές σε σημαντικούς παραγωγούς όπως η Αυστραλία, η Κίνα, η Ινδία ή το Πακιστάν. 

Οι τιμές είναι απίθανο να ανακάμψουν σύντομα, σύμφωνα με τον Campiche. Τα επίπεδα συγκομιδής στις ΗΠΑ ήταν σε καλό δρόμο για να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2021 φέτος, ενώ η Βραζιλία και η Αυστραλία πρόκειται επίσης να παράγουν μεγάλες σοδειές, είπε. 

«Μέχρι να αυξηθεί και πάλι η παγκόσμια ζήτηση για βαμβάκι, δεν πρόκειται να έχουμε επαναφορά των τιμών προς τα πάνω», δήλωσε ο Campiche. «Αν πρόκειται να δούμε υψηλότερη ζήτηση βαμβακιού στο μέλλον, θα εξαρτηθεί από το εξής: θα αποφασίσουν οι καταναλωτές ότι θέλουν να πληρώσουν περισσότερα για προϊόντα που είναι βιώσιμα;».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις