Αγροτικά προϊόντα: Αναζητώντας λύσεις στην κρίση των χαμηλών τιμών

Την Τετάρτη (17 Ιουλίου) πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνεδρίαση του νεοσύστατου Παρατηρητηρίου της ΕΕ για την αγροδιατροφική αλυσίδα, με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας των τιμών και της κατανομής της αξίας στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Η πρωτοβουλία θα συγκεντρώσει 48 φορείς από όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, την ΕΕ και τις εθνικές αρχές γύρω από το ίδιο τραπέζι, ανταποκρινόμενη στα ευρέως διαδεδομένα αιτήματα των γεωργών για καλύτερες τιμές.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του παρατηρητηρίου, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες των αγροτών στις αρχές του 2024 ανέδειξαν σημαντική δυσαρέσκεια για τη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

«Είναι ακριβώς αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης και σιγουριάς που η Επιτροπή επιθυμεί να αντιμετωπίσει με τη δημιουργία» του παρατηρητηρίου, δήλωσε ο Wojciechowski σε δελτίο Τύπου.

Η έναρξη λειτουργίας του φόρουμ είναι ένα από τα πολλά μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο, αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των γεωργών για αυτό που θεωρούν ως άδικη αποζημίωση για την εργασία τους.

Μεταξύ αυτών των μέτρων περιλαμβάνεται το σχέδιο της Επιτροπής για τη διασφάλιση δίκαιων αμοιβών για τους γεωργούς, τη βελτίωση της διαφάνειας των τιμών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και την εντατικοποίηση της εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών (ΑΕΔ), που πλήττουν τους γεωργούς και τους μικρούς παραγωγούς τροφίμων.

Η εφαρμογή της οδηγίας για τις ΕΕΤ διαφέρει από κράτος μέλος σε κράτος μέλος, με ορισμένα να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες από άλλα.

Για παράδειγμα, ο ισπανικός νόμος για την αλυσίδα τροφίμων περιλαμβάνει ρήτρα κατά των «πωλήσεων με ζημία», η οποία απαγορεύει την πληρωμή των αγροτών κάτω από το κόστος παραγωγής τους. Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Luis Planas έχει καλέσει την ΕΕ να υιοθετήσει ένα παρόμοιο μοντέλο, μια κίνηση που απεχθάνονται οι αγρότες αλλά αντιτίθενται οι έμποροι λιανικής πώλησης.

Η Γαλλία και η Κροατία είναι άλλες χώρες που αναφέρονται ως παραδείγματα αυστηρής εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ.

Η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει μέτρα μετά το καλοκαίρι για να διασφαλίσει τη διασυνοριακή εφαρμογή της οδηγίας για τις ΟΤΔ και να αποτρέψει τις εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχει σκεπτικισμός στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σχετικά με τη σκοπιμότητα της θέσπισης ελάχιστων τιμών για τα γεωργικά προϊόντα.

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις»

Οι οικονομολόγοι της γεωργίας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ενιαία λύση στο πρόβλημα της αμοιβής των γεωργών, καθώς το ζήτημα συνδέεται με τη δομή της αγοράς.

Ο καθηγητής Jack Peerlings από το Πανεπιστήμιο Wageningen και γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωργικών Οικονομολόγων, εξήγησε ότι η γεωργία λειτουργεί υπό καθεστώς «τέλειου ανταγωνισμού», όπου πολλοί προμηθευτές αντιμετωπίζουν υψηλή ζήτηση, αναγκάζοντας τους αγρότες να αποδεχθούν την τιμή της αγοράς.

Ο Peerlings σημείωσε ότι ενώ η διαφάνεια των τιμών είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να επιτευχθεί μέσω πρωτοβουλιών όπως το παρατηρητήριο της ΕΕ, δεν θα λύσει απαραίτητα το πρόβλημα των χαμηλών περιθωρίων κέρδους για τους αγρότες.

«Ακόμη και αν βελτιώσετε τη διαφάνεια των τιμών, αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει (...) Οι αγρότες θα παραπονιούνται πάντα για το γεγονός ότι οι τιμές είναι χαμηλές», πρόσθεσε.

Κατά την περίοδο διαμαρτυρίας των αγροτών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί η εισαγωγή «κατώτατων τιμών» (prix plancher) για τον αγροτικό τομέα, δηλαδή ελάχιστων τιμών για τους παραγωγούς που επιβάλλονται στους παραγωγούς και τους διανομείς.

Ο Ολλανδός οικονομολόγος προειδοποίησε κατά οποιουδήποτε καθορισμού τιμών για τα γεωργικά προϊόντα, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή και ανισορροπίες στην αγορά, που θα θύμιζαν τις «λίμνες γάλακτος» και τα «βουνά βουτύρου» που βίωσε η Ευρώπη στις δεκαετίες του 1970 και 1980.

«Αν έχετε αυτή την επιπλέον παραγωγή στην αγορά, θα πιέσει τις τιμές και πάλι προς τα κάτω ή θα σας αναγκάσει να απορρίψετε προϊόντα στην παγκόσμια αγορά», πρόσθεσε.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις, αν και βοηθούν τους αγρότες να αυξήσουν προσωρινά τα περιθώρια κέρδους τους, δημιουργούν έναν «διάδρομο της αγοράς», σημείωσε ο Peerlings, όπου η συνεχής καινοτομία οδηγεί σε πτώση των τιμών και σε οικονομική επιβάρυνση όσων δεν μπορούν να ακολουθήσουν.

Διέξοδος;

Ο καθηγητής γεωργικής οικονομίας José María García Alvarez-Coque από το Universitat Politècnica de València υπογράμμισε την περίπλοκη εφαρμογή των κατώτατων τιμών λόγω των αυστηρών κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.

Ο García επεσήμανε τη μη ισορροπημένη διαπραγματευτική δύναμη μεταξύ των αγροτών και του τομέα λιανικής πώλησης ως σημαντικό παράγοντα για τις χαμηλές τιμές. Τόνισε την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης των αγροτών σε μεγάλους συνεταιρισμούς, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους ικανότητα.

«Σε γενικές γραμμές, έχουμε πολλές πολύ μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ισπανία και δεν έχουν τη δύναμη να διαπραγματευτούν, επίσης οι συνεταιρισμοί δεν είναι επαρκώς ενσωματωμένοι», δήλωσε ο García στην Euractiv.

Ο Ισπανός οικονομολόγος πρότεινε τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, ώστε να βοηθηθούν οι καταναλωτές να επιλέγουν τα ευρωπαϊκά προϊόντα έναντι των εισαγωγών και τη δημιουργία εναλλακτικών σημείων πώλησης, όπως οι αγορές αγροτών, για την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

«Ή είσαι μεγάλος ή διαφορετικός», δήλωσε ο García, τονίζοντας ότι οι αγρότες πρέπει να βρουν τρόπους να ξεχωρίσουν σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Αν και ο Peerlings συμφώνησε ότι οι σύντομες αλυσίδες εφοδιασμού και οι εξειδικευμένες αγορές θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρες για ορισμένους αγρότες, τόνισε ότι αυτές οι λύσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν τον γενικό κανόνα.

«Οι πωλήσεις αγροτικών προϊόντων από μόνες τους δεν είναι εφικτές», δήλωσε. «Αυτή η προσέγγιση μπορεί να λειτουργήσει για τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις, αλλά όχι για όλους», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις