Βουλγαρία: Νέος τερματικός σταθμός εξαγωγής σιτηρών και ρεκόρ εξαγωγών

Οι βουλγαρικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων δια θαλάσσης την περίοδο 2023/24 ανήλθαν σε σχεδόν 8 εκατ. τόνους (6,2 εκατ. τόνους το 2022/23, + 28%). Οι εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο της περιόδου (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2023) ήταν οι μεγαλύτερες. Αυτό ήταν ριζικά διαφορετικό σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, όταν οι εξαγωγές γίνονταν κυρίως στο δεύτερο μισό της περιόδου (Ιαν-Ιούνιος).

Λιμάνια και Τερματικοί Σταθμοί 

Περίπου το 64% των γεωργικών προϊόντων εξάγεται μέσω του λιμανιού της Βάρνας και άλλο 34% μέσω του λιμανιού του Μπουργκάς. Το υπόλοιπο 2% πηγαίνει σε άλλα ποτάμια λιμάνια του Δούναβη (Vidin, Selistra, Ruse).

Κατά την περίοδο 2023/24, η Βουλγαρία έχει βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα εφοδιαστικής των εξαγωγών της μέσω αυξημένων επενδύσεων σε υποδομές. Ένας νέος τερματικός σταθμός σιτηρών με χωρητικότητα 2 εκατ. τόνων σιτηρών ετησίως άρχισε να λειτουργεί στο κρατικό λιμάνι της Βάρνας.

Ο νέος τερματικός σταθμός αποτελεί μέρος ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 25 εκατ. ευρώ μεταξύ του λιμανιού της Βάρνας και του τερματικού σταθμού σιτηρών Varna West. Το Varna West Grain Terminal είναι θυγατρική της Agropolychim, τοπικής ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων και εμπορίας σιτηρών.

Οι διευρυμένες δυνατότητες του τερματικού σταθμού επιτρέπουν την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πολλών πλοίων, παρέχοντας συνολική εξαγωγική ικανότητα άνω των 35 χιλ. τόνων ημερησίως. Η νέα χωρητικότητα αποθήκευσης σιτηρών ανέρχεται σε 100 χιλ. τόνους σιτηρών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις